Золото і срібло Андрія Возняка

 Після загалом провального виступу українських біатлоністів на XXI зимових Олімпійських іграх у Ванкувері наші стріляючі лижники вирішили реабілітуватися на чемпіонаті Європи в Естонії.

Цьогоріч ці змагання вже правильніше буде називати молодіжним чемпіонатом Європи, оскільки введено обмеження за віком 26 років. До складу нашої збірної увійшли чоловіки — Олександр Батюк, Олег Бережний, Віталій Кульчицький, Артем Прима, Віталій Сердюк, Віталій Солоколюк, Андрій Возняк і жінки - Валя та Віта Cемеренко, Олена Підгрушна, Ніна Карасевич, Юлія Джима, Анастасія Карагодіна, Світлана Крикончук, Лідія Шек, Ірина Варвінець, Тетяна Жукова.

Уже в дебюті змагань срібло в скарбничку збірної України в індивідуальній гонці на 20 км серед чоловіків приніс Олег Бережний. Відтак в естафетній гонці серед жінок на другу сходинку п'єдесталу пошани піднялися українки Олена Підгрушна, сестри Вікторія і Валентина Семеренко та Світлана Крикончук. Вдалою виявилася для українок і спринтерська гонка на 7,5 км. Тут блискуче виступили сестри Семеренко: Валя стала чемпіонкою, а Віта бронзовою призеркою. Невдовзі, правда, і Віта Семеренко завоювала золоту медаль у гонці переслідуванні на 10 км.

Та особливо хотілося б відзначити блискучий виступ на цих змаганнях двадцятирічного тернополянина Андрія Возняка. Вже на старті чемпіонату Європи наш земляк в індивідуальній гонці на 15 км серед юніорів став срібним призером, пропустивши вперед лише росіянина Андрія Тургенева. У спринті на 10 км Андрієві Возняку до бронзи забракло трішки більше двадцяти секунд. Але натомість він сповна "відігрався" у наступному етапі біатлонних баталій — гонці-переслідуванні на 12,5 км. На цій дистанції молодому тернополянину не було рівних і він став чемпіоном Європи. Народився двадцятирічний спортсмен у селі Ванжулів, що на Лановеччині, в червні 1989 року, навчається у Тернопільському національному економічному університеті.