«Економіст» служитиме всій громаді

Студенти Чортківського інституту підприємництва і бізнесу, що входить до складу Тернопільського національного економічного університету (ТНЕУ), днями отримали чудовий подарунок спортивно-оздоровчий комплекс «Економіст».

Це справжній Палац спорту з великим сучасним залом, роздягальнями, душовими, прес-центром, готелем. У залі — майже 700 місць для уболівальників, з приставними стільцями — понад тисячу. Його можна легко трансформувати у концертне приміщення на 2 тисячі глядачів. Якість робіт, виконаних тернопільськими будівельниками, — на європейському рівні. Ректор університету, доктор економічних наук, професор Сергій Юрій, з ініціативи якого на базі колишньої солдатської їдальні трохи більше як за рік облаштовано комплекс, каже, що служитиме він молоді не лише Чорткова, а усього південного регіону Тернопільщини. Тут також зможуть тренуватися гандболісти та волейболісти з сусідніх Івано-Франківської та Чернівецької областей, учні спортивних шкіл.

В одному з найкращих в Україні вузів здоровий спосіб життя, любов до спорту культивують давно. Сергій Юрій, котрий в юності сам активно займався волейболом, переконаний, що треба виховувати не лише класного фахівця. Країні потрібні здорові, всебічно розвинені молоді люди, ось чому в університеті створюють чудові умови для занять фізкультурою та спортом, культурного розвитку студентства. Це дає віддачу. Тернопільський національний посідає перші місця на універсіадах, а вузівська волейбольна команда «Галичанка-Динамо-ТНЕУ» цього року стала чемпіоном України у суперлізі. Є серед студентів й олімпійські чемпіони. Тут уже повним ходом готуються до олімпійських ігор у Лондоні та Сочі, планують послати своїх представників у кількох видах спорту. Але річ не лише у чемпіонських титулах, головне — привчити молодь до занять фізкультурою та спортом, щоб це стало способом усього життя. Студенти старших курсів беруть шефство над першокурсниками, разом визначають, в якому саме виді спорту вони хочуть удосконалюватися, всіляко допомагають молодшим. До речі, спортивні досягнення вузу — один із додаткових чинників при виборі місця навчання абітурієнтами. Цього року, наприклад, серед першокурсників є представники усіх регіонів України, окрім двох. Перевелася до Тернополя і студентка Білорусі, одразу поповнивши волейбольну команду.

Взагалі цьогорічну вступну кампанію ректор вважає якщо не блискучою, то доволі успішною. На перший курс прийшли 1993 студенти (без оголошення додаткового набору). Найбільше охочих було вивчати правознавство, фінанси, банківську справу. Конкурс на державне місце на юридичному факультеті побив усі рекорди: 67 абітурієнтів на місце. Всього в університеті навчається майже 25 тисяч студентів. Зважаючи на демографічну ситуацію, тут уже сьогодні думають над майбутнім поповненням. Цього року в Чорткові відкрили спеціалізований коледж. На перший курс набрали 90 дітей, які після закінчення стануть студентами ТНЕУ, наступного року планують 200. У перспективі університет відкриє також коледж у Вінниці, де у нього є філія, свої приміщення. Тісніші зв'язки налагоджують з технікумами, коледжами, випускники яких можуть одразу прийти на четвертий чи п'ятий курси.

«Економіст» у Чорткові збудовано за кошти університету. Наступного року, якщо не буде форс-мажорних обставин, розпочнеться спорудження Палацу спорту в Тернополі, пообіцяв Сергій Юрій. Також власними силами. Сергій Ілліч, котрий очолює відділення НОК на Тернопільщині, вважає, що в областях, де немає великих фінансових потоків при спорудженні спортивних об'єктів, треба кооперуватися. Саме так ще за радянських часів у Тернополі з'явилося Співоче поле, стадіон. Звісно, все це робилося під партійним тиском, та ці споруди й досі служать людям. Нині можна кооперуватися на інших засадах, але щось робити. У Канаді, де ректор нещодавно побував, на кожній вулиці — басейн, тренажерний зал, а у нас — бари, ресторани, нічні клуби, які тільки розбещують молодь.

— Віднині Чортків претендуватиме на центр спортивного життя області, — сказав при відкритті Палацу спорту голова обласної ради Олексій Кайда. — Добре, що у нас є такі керівники, котрі дбають про здоров'я нації. Недарма цього року Сергій Ілліч став почесним громадянином Тернополя. Гадаю, це звання він заслужив і у громади Чорткова.

У новому палаці спорту одразу розпочалися кубкові змагання з волейболу. Студенти, котрі приїхали з інших областей, сказали, що можуть лише мріяти про такі умови.

Любов Левицька.