Ліцензування комп'ютерних наук в ТНЕУ

Тернопільський національний економічний університет (ТНЕУ) проводить ліцензування напряму підготовки "Комп'ютерні науки", що є ядром теоретичних і практичних знань, які використовують у своїй роботі фахівці з комп'ютерної та програмної інженерії, інформаційних систем і технологій.

Пропонована програма підготовки бакалаврів побудована на основі аналізу світових тенденцій у підготовці фахівців з комп'ютерних наук, а також ринку праці в регіоні. Її особливістю є можливість здобуття студентами фундаментальних та інженерних знань з дисциплін: інтелектуального аналізу даних; технологій створення та верифікації програмного забезпечення, комп'ютерної графіки; архітектури комп'ютерів та комп'ютерних мереж; паралельних та розподілених обчислень; WEB технологій та дизайну; методів і систем штучного інтелекту, включаючи нейронні мережі, еволюційні алгоритми і нечітку логіку; людино-комп'ютерного інтерфейсу; теорії кодування та обробки мультимедійної інформації; моделювання еколого-економічних процесів тощо. Іншою особливістю програми є інтегрованість з навчальними планами низки університетів США в рамках українсько-американської програми з комп'ютерних наук www.cs.umaine.edu/~aus з орієнтацією на подальше продовження навчання в магістратурі та аспірантурі.

Підготовка бакалаврів за напрямом «Комп'ютерні науки» проводитиметься на базі факультету комп'ютерних інформаційних технологій, навчальний процес забезпечує висококваліфікований професорсько-викладацький склад, зокрема 5 докторів наук та понад 40 кандидатів наук, доцентів. Крім того, до навчального процесу періодично залучають висококваліфікованих фахівців провідних університетів України та зарубіжжя, а також Національної академії наук. Випусковою є кафедра інформаційно-обчислювальних систем та управління (ІОСУ), яка спільно з Науково-дослідним інститутом інтелектуальних комп'ютерних систем (НДІ ІКС, www.ics.tneu.edu.ua) проводить інтенсивні наукові дослідження за такими напрямками: інтелектуальні розподілені системи і кібербезпека, інтелектуальні системи збору сенсорних даних, інтелектуальні робототехнічні системи, нейромережеві технології та паралельні обчислення, бази знань і онтології, інформаційні технології та спеціалізовані комп'ютерні системи. Зокрема, разом зі вченими США, Канади, Німеччини, Англії, Китаю, Італії, Іспанії, Франції і Греції виконуються проекти за програмами CRDF, NATO, NSF, STCU із залученням студентів старших курсів, кожного непарного року проводиться міжнародна конференція Intelligence Acquisition System and Advanced Computing System www.idaacs.net, щоквартально видається міжнародний журнал «Комп'ютинг» www.computingonline.net. Крім того, функціонує аспірантура та спеціалізована вчена рада з захисту кандидатських дисертацій за двома спеціальностями: 05.13.05 — комп'ютерні системи та компоненти, 05.13.06 — інформаційні технології, тобто студенти мають можливість, після завершення аспірантури та захисту дисертації, отримати вчену ступінь кандидата технічних наук безпосередньо в ТНЕУ. При університеті є військова кафедра, де можна здобути військову спеціальність.

Згідно з міжнародним досвідом фахівці з комп'ютерних наук можуть працювати у сферах проектування та імплементації програмного забезпечення, винайдення нових шляхів застосування комп'ютерів і розробки ефективних способів вирішення обчислювальних проблем. Це можуть бути IT компанії та організації, підприємства малого і середнього бізнесу, банки, виробничі та науково-виробничі об'єднання, науково-дослідні та проектно-конструкторські організації, інформаційні центри та навчальні заклади.