Сергій ЮРІЙ:  У новий навчальний -з оптимізмом і перспективними планами"

Спілкуючись з молодими людьми, які вирішили вступати в Тернопільський національний економічний університет або вже стали студентами цього навчального закладу, неважко зрозуміти, чому вони зробили саме такий вибір. Основний аргумент: у вузі створені усі умови не лише для того, аби стати висококваліфікованими спеціалістами, а й сповна відчути впродовж навчання переваги студентського періоду життя.

А ректор ТНЕУ професор Сергій Ілліч Юрій переконаний: запорукою того, що кожного навчального року тисячі юнаків і дівчат обирають наш вуз, є передусім наполеглива творча робота усього колективу університету, спрямована на те, аби кожен студент тут мав можливість всебічно розвиватися, а ТНЕУ став для майбутніх фахівців рідною домівкою. Власне, про це й ділиться своїми думками керівник одного з найпрестижніших економічних вузів України, доктор економічних наук, професор Сергій Юрій.

Плюс 12508 кваліфікованих фахівців

- Початок кожного нового навчального року, щоб він видався успішним, потребує ґрунтовного аналізу попереднього. Що можна сказати в цьому плані? Як відомо, дуже часто цифри говорять самі за себе. Так ось — за минулий навчальний період наш університет на усіх формах і напрямках навчання випустив 12508 висококваліфікованих фахівців. Це люди, які, безсумнівно, не лише сприятимуть розвитку народногосподарського комплексу, а й загалом працюватимуть на підвищення іміджу нашої країни. Бо серед наших випускників є не тільки здібні економісти, юристи, програмісти, а й чимало з них знані і тим, що вже мають вагомі здобутки, скажімо, у спорті, у художній самодіяльності, пісенному та танцювальному мистецтвах. І все це свідчить, що наш навчальний заклад намагається комплексно підходити до виховання молодого покоління нашої рідної держави.

Крім того, ми активно продовжуємо працювати в напрямку зміцнення матеріальної бази нашого навчального закладу, його благоустрою і надання йому відповідного естетичного вигляду. До початку нового навчального року, приміром, ми презентували для наших студентів та викладачів оздоровчо-спортивний комплекс у Чорткові, а незабаром відбудеться урочисте відкриття демонстраційно-глядацького залу в головному корпусі ТНЕУ, де матимуть змогу представляти свої художні твори працівники та студенти університету. І це також дуже потрібна новозбудована споруда, оскільки в нас трудяться і навчаються дуже багато талановитих людей, які прекрасно малюють, вишивають, займаються художнім різьбленням і таке інше.

В університет - на інвалідному візку

Недавно завершили і облаштування центрального входу в університет. Незважаючи на скептиків, які вважали, мовляв, це зайва трата грошей, думаю, нині кожному приємно пройтися реконструйованими сходами, які набули не лише привабливого вигляду, а й виконують певну соціальну функцію. Йдеться про те, що ми подбали, аби в університет могли дістатися і ті, кому доводиться переміщатися на інвалідних візках. Починаючи реконструкцію, врахували те, що в багатьох розвинутих країнах дбайливо ставляться до проблем людей з фізичними вадами, облаштовуючи для них спеціальні під'їзди до різних установ. А чим ми гірші? Якщо втілення цієї ідеї полегшило непросте життя хоча б одному інвалідові, то, вважаю, що ми вже зробили добру справу. - Ефективно використовуємо і два Спортивні майданчики із штучним покриттям. Один з них ми ще раніше обладнали, а ось інший здали в експлуатацію також у минулому навчальному році. І це свідчить про те, що ми планомірно намагаємося зміцнювати матеріальну базу навчального закладу. Завдяки такому підходові до справи вуз стає привабливим для абітурієнтів. Незважаючи на те, що цьогорічна вступна кампанія була непростою, нам вдалося фактично вийти на рівень попереднього року за кількістю бажаючих навчатися в ТНЕУ.

До певної міри цього вдалося досягти і тому, що молоді люди в процесі спілкування передавали один одному інформацію про рівень та умови навчання в нашому університеті, розповідали про його переваги над іншими навчальними закладами. Завдяки такому контактуванню до нас перевелися чимало молодих людей з інших вузів. Особливо це характерно для студентів, які паралельно серйозно займаються спортом. Той же Роман Гонтюк, який починав студентське життя в Івано-Франківську, віддав перевагу нашому університетові, коли довідався, що тут не лише можна отримати добрі знання, а й є усі умови для вдосконалення борцівської майстерності. Ставши студентом ТНЕУ, він зумів двічі здобути призові місця на Олімпійських іграх, а нині є членом президії НОК України. І нам приємно констатувати, що колишній наш студент став не лише всесвітньо визнаним дзюдоїстом, а й справжнім менеджером спорту.

Спорт заради здоров'я

Або, наприклад, волейбольна команда «Галичанка», яка також є однією з візитівок ТНЕУ. Який ще університет може похвалитися тим, що його вихованки вибороли звання чемпіонок України? І це також суттєвий аргумент для тих молодих людей, які мають намір здобувати вищу освіту. А в нас є ще три ігрові команди, які представляють вуз в першолігових турнірах всеукраїнських змагань. Але й це ще не все. Студенти ТНЕУ вже традиційно посідають високі місця у більшості видах спорту. Буквально недавно відмінно виступили на чергових спортивних іграх серед вищих навчальних закладів IIIIV рівнів акредитації наші шахісти. Команда ТНЕУ, успішно подолавши попередній етап протистояння, потрапила у фінал, де за призові місця боролися дванадцять кращих колективів. Але й тут нашим майстрам інтелектуальної гри не було рівних і вони стали чемпіонами.

У середині жовтня, також були підбиті підсумки II спортивних ігор серед вузів IIIIV рівнів акредитації з легкої атлетики. Тут наш університет був представлений двома командами. Перша з них завоювала друге місце, поступившись лідерові лише двадцятьма двома очками, а друга показала шостий результат. Якби ми виступили одним колективом, то, думаю, гарантовано мали б перший показник.

Але керівництво ТНЕУ ніколи не ставить перед спортсменами завдання — перемогти за будь-яких обставин. Для нас важливо, аби якомога більше наших студентів були залучені до занять спортом. Систематично проводимо змагання в окремих групах, між факультетами, загальноуніверситетські з усіх видів спорту. Наш головний девіз у цій справі — спорт заради здоров'я. Таким чином, поєднуючи навчання із фізичним загартуванням, ми виховуємо не лише високоінтелектуальну, а й здорову націю.

Рідний дім -університет

Створюючи нашим студентам усі умови для всебічного розвитку, намагаємося зробити їх перебування в університеті максимально комфортним, аби вони почувалися тут, як вдома. І це не може не позначитися на тому, що кількість бажаючих навчатися в ТНЕУ залишається стабільною. Ось і цього року ми вийшли на одинадцятитисячний рубіж вступників на усі

форми навчання.

Ця цифра, чесно кажучи, дещо зменшилася порівняно, скажімо, з 2005 роком. Але хочу підкреслити, що це відбулося тільки за рахунок меншої кількості студентів-заочників. На стаціонарній же формі навчання змін практично не сталося - так і залишилося майже 8200. І це свідчить, що те студентське життя, яке ми пропонуємо, імпонує молодим людям. Приємно також відзначити, що в нас навчаються представники майже з усіх областей України. У цьому році, наскільки мені відомо, їх нема лише з Луганщини та Черкащини. Зауважу також, що в цьому навчальному році ми забезпечили житлом у наших гуртожитках стовідсотково усіх першокурсників, які виявили бажання там жити. А до кінця цього року, думаю, зможемо остаточно здати в експлуатацію і п'ятиповерховий новий гуртожиток на вул. Бережанській, де житимуть по два студенти у кімнаті.

Сучасний науковий потенціал ТНЕУ

Особливу увагу приділяємо тому, аби наші викладачі постійно підвищували свій освітній рівень, самовдосконалювалися, оскільки сучасні студенти доволі поінформовані, вони хочуть отримувати від своїх наставників якомога вичерпніші знання з того чи іншого предмета. Останнім часом тільки в одній спеціалізованій раді (а їх у нас - п'ять) було захищено вісімдесят докторських та кандидатських дисертацій. І особливо приємно констатувати, що сорок з них — це роботи наших колишніх студентів, а теперішніх викладачів, які не зупиняються на досягнутому, а постійно рухаються вперед. І на лекції, семінари, які читають такі педагоги, з особливим інтересом ідуть наші майбутні фінансисти, юристи, економісти...

Нині, якщо хочеш бути затребуваним, потрібно постійно вдосконалювати свій рівень знань, бо інакше не будеш цікавим для студентів. Про це мають постійно пам'ятати як уже досвідчені педагоги, так і молоді. Ті сорок наших викладачів, які недавно стали докторами, кандидатами наук, і складатимуть найближчим часом сучасний кадровий потенціал навчального закладу, аби ми не відставали від швидких темпів розвитку європейської освіти, світової економіки, науки.

На найближчий навчальний рік плануємо провести чимало змістовних заходів, спрямованих на розширення зв'язків з різними закордонними вузами з метою обміну досвідом. Приміром, в рамках такої роботи приймали недавно групу викладачів з Голландії, які читали нашим студентам лекції, знайомили їх із специфікою навчання в цій країні. Наразі плануємо відправити делегацію, в яку увійдуть як представники професорсько-викладацького складу університету, так і наші студенти, у Німеччину. Недавно також підписали угоду з трьома провідними фінансово-економічними вузами Росії про спільне використання нашого навчального підрозділу у Форосі з метою перепідготовки кадрів та обміну науковими досягненнями. Думаю, це буде добра можливість використати певні наукові надбання навчальних закладів сусідньої держави з користю для нашого університету і країни в цілому.

Замовлення - без гарантії на роботу

Якщо проаналізувати цьогорічну вступну кампанію, то можна зробити деякі цікаві висновки. Приміром, хочу звернути увагу на те, що дещо зменшився інтерес молоді до професій з міжнародної економіки, а натомість більше абітурієнтів надавали перевагу фінансовим спеціальностям, комп'ютерним технологіям. І це, до певної міри, свідчить про те, що юнаки і дівчата починають розуміти, що свої знання можна застосувати і в рідній державі, а не шукати добра за кордоном. Майбутні студенти більшу також увагу звертають на ті спеціальності, які можуть їм гарантувати роботу. А в нас, скажімо, фахівці з митної справи фактично працевлаштовані стовідсотково, а з податкової — на 80%. А це для тих, хто обирає майбутню професію, нині дуже вагомий аргумент. Бо є надія на перше робоче місце.

Проблемою, на жаль, залишається підготовка кадрів за державними замовленнями, на які виділяють конкретні гроші. Замовлення подають, спеціалістів вузи готують, але роботи їм ніхто не гарантує. Тут є певна неузгодженість, бо виходить так, що декларується потреба в тих чи інших спеціалістах, на їх підготовку затрачають державні кошти, а працевлаштовуватися мусиш самостійно. Ми, правда, намагаємося в міру своїх можливостей допомагати своїм випускникам, направляємо їх на різноманітні конкурси на заміщення вакантних посад, на яких вони, до речі, здебільшого перемагають. Але забезпечити усіх своїх випускників роботою, чесно кажучи, самотужки вузи неспроможні. Принаймні тих спеціалістів, яких готують за держзамовленням, мали б працевлаштовувати державні структури.

Дбаємо про абітурієнтів завчасно

Мені особливо приємно констатувати, що в ТНЕУ здобувають професії цілі сімейні династії. Прикладів можна назвати багато. Скажімо, батьки нашої волейболістки з "Галичанки" Юлії Лонюк свого часу закінчили наш вуз. Нині дівчина не лише добротно захищає честь університету в суперлізі чемпіонату України, а й успішно завершує навчання на 5 курсі. І це свідчить про авторитет навчального закладу, бо батьки ніколи не порекомендують своїй дитині поганого.

Добре розуміємо, що в сучасних умовах з кожним роком боротьба за абітурієнта буде загострюватися. Але ми готові до цього і вже з шкільної парти намагаємося розповісти юнакам і дівчатам про переваги економічних професій. В одному з підрозділів ТНЕУ в Чорткові відкрили цьогоріч коледж, де освоюють майбутні професії близько ста учнів на базі 9 класів. Такий же заклад незабаром презентуємо і у Вінниці. А це означає, що їх випускники у перспективі стануть студентами ТНЕУ.

На мою думку, той ректор, який не передбачає щонайменше на 5 років наперед ситуацію, в якій може опинитися вуз, на добрі результати може не розраховувати. Знати, що буде далі, попередньо прорахувати усі ймовірні варіанти — обов'язок керівника навчального закладу. А той сплав досвіду і молодості нашого професорсько-викладацького складу, який маємо нині, вселяє оптимізм.

Ми впевнені у тому, що і під час вступної кампанп-2011 ми матимемо в достатній кількості абітурієнтів, як це було і в попередні навчальні роки. Бо завжди завчасно дбаємо про те, аби молодь свідомо обирала Тернопільський національний економічний університет.

 

Ярослав Мармаш.