СТОРІНКАМИ МУДРОЇ ПОВІСТІ

Про життєві і наукові звершення знаного українського вченого в галузі економіки, визнаного фахівця із проблем фінансової теорії, методології фінансової науки та практики, засновника і лідера тернопільської наукової школи фінансів, грошового обігу і кредиту, доктора економічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Сергія Ілліча Юрія.

Час летить: не стишують стрімкого лету роки, дні повняться подіями, мов ріки навесні, а доля невблаганно вносить свої корективи й мережить сторінку за сторінкою книгу буття...

Біографія людини - це найяскравіші миті пройденого шляху: поступ і боротьба, знакові зустрічі та доленосні рішення. Наші дні зіткані з найтоншого мережива душевних радостей і сердечних тривог, дитячих мрій і юнацьких стремлінь, щасливих подій і щоденних клопотів, звершень сьогодення та планів на майбутнє. Не приборкати час, не відкликати літ, не змінити задуму Творця, але можна залишити на життєвій дорозі добрий слід.

Доля Сергія Ілліча Юрія - це доля людини, яка прагне досягнути далеких горизонтів. Колись здібний студент, запальний молодіжний лідер, допитливий аспірант, цікавий викладач, сьогодні він - один із найавторитетніших науковців-економістів України, мудрий наставник, талановитий керівник, палкий захисник прав і свобод своєї Альма-матер, що особливим візерунком виблискує на життєвому полотні великого буковинця...

Але почнемо з витоків. Родина, навчання, захоплення, шлях становлення...

Між повноводним Дністром і вершинами Східних Карпат розкинувся благодатний, мальовничий край із самобутньою історією - Буковина. Саме тут, у невеличкому селі Шишківці, 30 січня 1950 року народився і виростав, вбираючи в себе все найкраще від прекрасної природи, дружної родини, працьовитих земляків, Сергій Ілліч Юрій. Буковинська земля стала для нього колискою, де зародилися перші мрії, формувався світогляд. Вона ж благословила на чимало починань, дала силу й наснагу на добрі справи...

Доля дарувала Сергію Іллічу родину, яка з покоління у покоління сповідувала основи християнського життя - творити добро й жити так, щоб відкрито дивитися людям у вічі. Діди й прадіди цього славного роду невтомно працювали на землі, любовно плекали дітей, передавали з вуст в уста історію рідного краю. Тільки в такій атмосфері могла вирости людина, яка безмежно любить свій народ, свою справу.

Першої молитви і християнських чеснот навчали батьки - Ілля Петрович та Антоніна Іллівна. Саме їх і все сімейство, як співається у відомій пісні, за маминим обрусом на Великдень та Різдвяні свята найбільше запам'ятав син Сергій. А ще ніколи не забуде, що саме батько й мати, стараючись з усіх сил, постановили собі дати йому вищу освіту.

Перші кроки до храму науки Сергійко зробив у п'ять років. Після навчання у чотирирічній початковій школі с. Шишківці Сергій перейшов у восьмирічну школу сусіднього села Рингач, а в 1964 році став учнем Новоселицької середньої школи № 1. Наука давалася хлопцю легко, особливо математика, географія, історія. Вміючи мислити й аналізувати, здобув повагу і прихильність однокласників і вчителів. Уже в школі проявилися організаторські здібності та лідерські якості Сергія Ілліча. І, що важливо, на перше місце хлопець завжди ставив інтереси інших людей.

Після закінчення Новоселицької середньої школи Сергій Ілліч почав готуватися до вступу в Чернівецький будівельний технікум. Проте доленосна зустріч з начальником відділу кадрів облфінвідділу Кирилом Павловичем Котельниковим та завідувачем Новоселицького райфінвідділу Василем Івановичем Глуховим змінила думку юнака. Згодом Сергій Ілліч визнає: "Яскраві особистості, які зустрічаються у нашому житті, не тільки залишають незабутні сліди у пам'яті, вони непомітно впливають на наш вибір, ставлення до людей, до справи, вносять свої корективи в наш світогляд..."

Прислухавшись до порад старших і блискуче склавши іспити, Сергій вступив у Чернівецький фінансовий технікум, який був в Україні лідером з підготовки економічних кадрів для фінансової системи держави.

Першу лекцію з політекономії директора технікуму Григорія Федоровича Сердуня Сергій запам'ятав на все життя. Він зрозумів, що не помилився у виборі життєвої дороги, майбутнього фаху. "Це - моє", - подумав тоді.

Аналізуючи свій нелегкий життєвий шлях, Сергій Ілліч не раз спрямовує свій погляд у молоді роки, оцінюючи зроблені перші кроки при виборі фаху Повертаючись у думках до одного з найкращих періодів своєї юності, він згадує: "Життя - це найскладніший лабіринт, коридорами якого мандрує пам'ять. Пам'ять епохи, пам'ять держави, пам'ять родини, наша пам'ять. Це, мабуть, одна з небагатьох людських властивостей, що робить людину Людиною, трепетно  оберігає минуле, карбує сьогодення, закладає цеглини добра у фундамент майбутнього. Пам'ять дає можливість повернутись у дитинство, допомагає становленню у зрілому віці, примножує хвилини радості на схилі років. На жаль, пам'ять буває різною! Найкращі ліки для неї - це людяність, порядність, справедливість, самопожертва на благо інших. У моїй пам'яті святковим мереживом зринають світлі спогади про Чернівецький фінансовий технікум. Саме в стінах цієї Альма-матер гартувалася воля до перемоги над собою, набувалися вміння мислити й аналізувати, радіти сходу сонця і милуватися надвечірніми стожарами. Тут я зрозумів, що економіка і людяність - це дві протилежні категорії, які тісно переплетені ниткою життя".

Після закінчення навчання у технікумі Сергій розпочав трудову діяльність економістом інспекції держдоходів Новоселицького райфінвідділу Чернівецької області. Перші перевірки, ревізії - випробування не з легких. Теорія швидко втілювалася на практиці. Думки про дохід держави стали не параграфами в книжці, а реаліями в роботі молодого спеціаліста. Пройде час, і Сергій скаже: "Я буду далі вчитися, технікуму для мене - замало". А життєва ріка текла уперед, набирала сили…

Згодом служба в армії навчила долати труднощі та зміцнила бажання вчитися далі. Тут з'явилися перші навички управління людьми. Будучи командиром відділення, заступником командира взводу, Сергій вивчав основи педагогіки і психології не з підручників, а на реальних прикладах спілкування.

Саме тут відбулася знакова подія у житті Сергія Ілліча. Взимку 1971 року він отримав листа від сестри. В конверті знайшов вирізку з газети, де повідомляли про відкриття Тернопільського фінансово-економічного інституту.

Мабуть, думки юнака про вищу школу благословив сам Господь, оскільки ази науки, які сумлінно засвоював у школі і технікумі, в невдовзі дали свої вагомі результати. Склавши вступні випробування з математики, географії, української мови та літератури (твір) на оцінку "добре", Сергій Юрій успішно пройшов конкурсні випробування і з першого вересня 1971 року був зарахований на денну форму навчання у Тернопільський фінансово-економічний інститут. Спеціальність обирав свідомо. На той час у вищому навчальному закладі підготовка фахівців здійснювалася за трьома традиційними (фінанси і кредит бухгалтерський облік у промисловості, бухгалтерський облік у сільському господарстві) та однією новою (планування в промисловості) спеціальностями. Враховуючи отриманий у Чернівецькому фінансовому технікумі фах, практичний стаж роботи, значимість спеціальності для економічної системи суспільства, без вагань обрав фінанси і кредит.

Так Тернопіль став для Сергія рідним домом. Тут пройшли найкращі роки юності. Тут Сергій Ілліч сформувався як спеціаліст, науковець, керівник, заслужив повагу людей і був обраний депутатом обласної ради...

Осінь... Блискучі каштани раз у раз стукають об тротуарні плити. Їх стукіт переносить в іншу осінь, в пору юності Сергія Юрія. Вересень 1971 року... Десятки юнаків і дівчат зі всієї України вишикувались на площі перед головним корпусом тодішнього Тернопільського фінансово-економічного інституту. Перший ректор Леонід Олексійович Каніщенко вітає студентів зі вступом до вищого навчального закладу і вручає студентські квитки... Один зі студентів - молодий буковинець - Сергій Юрій. Отримуючи майже 40 років тому студентський квиток із рук свого ректора, хіба міг подумати колишній першокурсник, що через кілька десятків років він очолить свою Альма-матер?!

Уже на першому курсі Сергія Юрія обрали секретарем комсомольської організації курсу. Хлопець взяв на себе велику відповідальність, адже секретар комсомольської організації повинен був встигати у навчанні, бездоганно поводитися, бути взірцем для інших. Сергій виділявся серед інших студентів своєю серйозністю і розсудливістю. Він рідко виявляв свої емоції, більше слухав, ніж говорив, рішення приймав, як правило, самостійно. Хлопець був бездоганно дисциплінованим, своєчасно і чітко виконував усі "статутні" вимоги вищого навчального закладу, навчався лише на відмінно, був найкращим серед студентів. Уже на першому курсі пов'язав своє життя із наукою. Його працьовитість вражала: годинами просиджував у читальному залі, де знаходив відповіді на запитання, які його цікавили. Розум, наполеглива праця, ґрунтовні знання, активна участь у студентській науковій роботі та громадсько-політичній діяльності - і студент Сергій Юрій став єдиним у вищому навчальному закладі Ленінським стипендіатом. Уже в той час багато хто пророкував йому велике майбутнє...

Уміння працювати з людьми, наполегливість і цілеспрямованість, впевненість, велика працездатність, поміркованість у прийнятті рішень, сформовані в студентські роки, стали тим фундаментом, на якому будувалося наукове зростання С. І. Юрія і його становлення як ректора одного з найавторитетніших вищих навчальних закладів України.

Науково-педагогічну роботу С. І. Юрій розпочав у 1975 році викладачем кафедри грошового обігу та кредиту Тернопільського фінансово-економічного інституту. В 1976 році студенти ТФЕІ обрали Сергія Ілліча секретарем комітету комсомолу інституту. Очолювана ним молодіжна організація виховувала в студентів почуття відповідальності свої вчинки, кувала характер майбутнього економіста, вміння працювати з людьми, вчитися і приймати оптимальні управлінські рішення. У своїх настановах молодому поколінню комсомольський лідер неодноразово говорив: "Вчіться передбачати і прораховувати те, що чекає на Вас у майбутньому. Вірте у свій правильний вибір, у свої сили та організаторські здібності, і тоді майбутнє принесе Вам задоволення і радість, а не розчарування і відчуття даремно прожитих студентських років".

За 35 років роботи у вищому навчальному закладі Сергій Ілліч Юрій пройшов шлях від викладача до професора, завідувача кафедри фінансів, міжнародних фінансів, директора інституту фінансів, ректора Тернопільського національного економічного університету.

Упродовж своєї науково-педагогічної діяльності Сергій Ілліч викладав загальні та спеціальні навчальні курси: грошовий обіг та кредит, фінансування і

кредитування капіталовкладень, фінансування і кредитування промисловості, фінанси, бюджетна система, міжнародні фінанси, міжнародні валютно-фінансові та кредитні відносини. Висока педагогічна майстерність і почуття відповідальності забезпечили йому загальновизнаний авторитет і повагу в університеті й широкому науковому світі.

Обрану під час навчання в інституті наукову проблему, пов'язану з

міжнародними фінансово-кредитними відносинами, він продовжував досліджувати упродовж роботи на кафедрі фінансів. Наполеглива і цілеспрямована наукова діяльність у 1996 році завершилась захистом

докторської дисертації зі спеціальності "Державні фінанси та податки" на актуальну тему: "Спільне підприємництво в Україні: фінансовий аспект розвитку".

Після захисту докторської дисертації Сергій Ілліч організовує видання періодичних збірників наукових праць, навчальних посібників і підручників професорсько-викладацького колективу та аспірантів ТНЕУ, організовує проведення та виступає на наукових та науково-практичних конференціях міжнародного, державного та регіонального рівнів із проблем реформування фінансової системи України в умовах ринкових та демократичних транс­формацій. Завдяки науковій діяльності С. І. Юрія формуються наукові школи; омолоджується науково-педагогічний колектив; зростає молода наукова генерація; формується нова корпоративна культура; студентська молодь підтверджує високий рівень отриманих знань на олімпіадах, конкурсах, конференціях; університет з року в рік зміцнює власну позицію в рейтингу ВНЗ України.

У 2002 році професора С. І. Юрія обрали ректором Тернопільської академії народного господарства, згодом - Тернопільського державного економічного університету, у даний час - Тернопільського національного економічного університету. На посаді ректора він докладав багато зусиль для згуртування колективу, спрямування його творчого ентузіазму на удосконалення навчально-виховного процесу, активізації науково-дослідної роботи, зростання авторитету та іміджу навчального закладу, перетворення його у потужний осередок науки та освіти міжнародного рівня. Сергій Ілліч вважає, що "кожен, хто заходить у вищий навчальний заклад, повинен відчути дух науки, культури. Відчути, що тут тихо говорять, але далеко чують, бо навколо панує розум. Що тут навчають вічного, яке, можливо, тобі не згодиться сьогодні, але згодиться через кілька, а то й десяток років".

С. І. Юрій є відомою особистістю у науковому світі. Його перу належить понад 200 наукових і науково-методичних праць з економічних питань, серед яких основне місце займають проблеми фінансів у ринкових відносинах на глобальному, макроекономічному та мікроекономічному рівнях, актуальні проблеми міжнародних фінансів, бюджету і бюджетного процесу.

Сергій Ілліч Юрій є автором 12 монографій, 8 навчальних посібників та 5 підручників, керівником і розробником 10 наукових тем державного значення. Особливим попитом серед студентів, аспірантів і науковців користуються видані за його редакцією підручники "Теорія фінансів", "Фінанси", "Казначейська система", "Соціальне страхування", "Економічна теорія: політична економія", монографія "Економічні проблеми XXI століття: міжнародний та український виміри". Дуже цінним є двохтомне видання за участю С.І. Юрія двохтомного Економічного енциклопедичного словника, який разом із Економічною енциклопедією в трьох томах в Україні не мають рівних.

Не вдаючись до сухої хронології подій із життєпису Сергія Ілліча Юрія, ми намагались через призму окремих подій та фактів розкрити його особисті якості та закладені потенційні можливості, котрі дали поштовх до осягнення життєвих висот у майбутньому. Життєвий шлях С. І. Юрія - це шлях постійної праці і боротьби талановитої й мудрої людини, яка вміє визначити мету свого поступу, мобілізувати силу, енергію і вибрати оптимальне рішення для її досягнення, залишаючи на пройденій дорозі добрий слід.

Яскравою сторінкою у цілеспрямованій, наполегливій праці Сергія Ілліча Юрія була і залишається та жертовність, з якою він віддає всі сили на благо своєї Альма-матер - Тернопільського національного економічного університету. Завдяки постійному новаторству ректора, його ініціативності, вмінню працювати на перспективу та прагненню до експериментування вищий навчальний заклад впевнено інтегрується у світовий освітянський простір. Судіть самі: сьогодні між ТНЕУ та вищими навчальними закладами зарубіжних країн - США, Канади, Німеччини, Франції, Швеції, Данії, Іспанії, Греції, Італії, Голландії, Польщі, Австрії, Румунії, Болгарії, Росії, Білорусі та Литви укладено 39 угод. Спільно із зарубіжними партнерами вчені ТНЕУ виконують науково-дослідницькі проекти.

"Якби Україна інтегрувалася в європейську спільноту такими темпами, як це робить Ваш університет, то Ви могли б уже бути в ЄС", - сказав, перебуваючи в ТНЕУ, посол однієї з європейських країн. Зрештою, вищому навчальному закладу і сам Господь велів іти на декілька кроків уперед. Адже, хоча він і працює в реальному часі, однак - на майбутнє. Реалії та відгуки фахівців вищої школи вказують на те, що колись провінційний вищий навчальний заклад сьогодні стає в один ряд з європейськими ВНЗ.

Ректор університету в своїй діяльності керується однією дуже важливою тезою: нестоличний вищий навчальний заклад може забезпечити собі "місце під сонцем" лише завдяки постійному пошуку нових ідей та шляхів їх реалізації. Сергій Ілліч переконує професорсько-викладацький колектив: "Ми не маємо права зупинятися на досягнутому. Якщо після вдало проведеного року почнемо, як кажуть, спочивати на лаврах, то про які перспективи можна говорити? Тому й надалі треба щодня виходити на роботу з думкою, що ще не все зроблено, і ставити перед собою, перед колективом нові завдання. Ми живемо в такий час, що вже сьогодні треба думати навіть не про завтрашній, а й про післязавтрашній день. Бо якщо не будемо цього робити, то безнадійно відстанемо від сучасних темпів життя. Треба робити все для того, аби кожен абітурієнт мав за честь вчитися в Тернопільському національному економічному університеті.

Загалом, наша робота, усі зусилля спрямовані на те, щоб у стінах університету виростали самодостатні люди з незалежним способом мислення, вагомим багажем знань".

На думку ректора, слід вже зі студентської лави закладати молодим людям почуття відповідальності за прийняті рішення. "Економіка має свої закони розвитку, котрі треба знати, а не бездумно експериментувати над людьми, адже романтизм і економіка - речі несумісні", - переконаний Сергій Ілліч. Ректор вважає, що сучасний економіст - не тільки скарбниця знань, умінь, досвіду, а й людина, яка відчуває власну відповідальність за результати і вміє планувати майбутнє. "Помилки економіста - це негаразди кожного з нас, наших дітей і онуків. Його успіх - це наш добробут і стабільність, спокій і впевненість. Він повинен прийняти тільки одне рішення - правильне, і лише тоді, коли цього вимагають обставини і час".

Сергій Ілліч завжди охоче ділиться своїм життєвим досвідом з ученими і практиками, молодими викладачами, аспірантами, докторантами, керівниками підрозділів університету та інших навчальних закладів України. Його часто запрошують для читання лекцій, обміну досвідом до вищих навчальних закладів країни, до нього приїжджають за допомогою, порадами та консультаціями. Для всіх він знаходить необхідний час, вміє уважно вислухати, порадити, допомогти.

Талант - безцінний дар, який митець не має права тримати при собі: засіваючи цим божественним зерном наукову ниву він прокладає шлях у вічність. Неможливо перелічити всіх, кому Сергій Ілліч за понад 40 років невтомної праці на посаді викладача передав не тільки знання, а й досвід. Професорові С. І. Юрію вдалося сформувати першу в Західному регіоні школу фінансів, виплекати плеяду видатних учених, які продовжують його справу і з гордістю кажуть: "Ми - учні Юрія".

Під безпосереднім керівництвом Сергія Ілліча 24 здобувачі захистили кандидатські дисертації і 3 - докторські. Сьогодні він керує підготовкою дисертацій 16 аспірантів та здобувачів наукового ступеня кандидата економічних наук, 5 докторантів і здобувачів наукового ступеня доктора економічних наук.

Сергій Ілліч - це особистість, людина яка успішно поєднує викладацьку, дослідницьку, наукову, організаційну, редакторську роботу із громадською, політичною, державницькою діяльністю. У ньому так природно, так органічно поєднується фундаментальність науковця і філософа, прагматизм політика і раціональність фінансиста. Він належить до високої когорти науковців і керівників, які в найближчій перспективі не лише визначатимуть шляхи економічного та фінансового розвитку нашої держави, а й утвердять її позиції в прийдешньому.

В Україні та за її межами професора С. І. Юрія знають як головного редактора наукового журналу "Світ фінансів", члена редакційної колегії науково-теоретичних та інформаційно-практичних журналів "Фінанси України", "Банківський вісник" та "Регіональна економіка", на сторінках яких він неодноразово виступав із науковими статтями, рецензіями, виконував великий обсяг роботи, пов'язаної із підготовкою, виданням та розповсюдженням журналів. Вагомим є внесок С. І. Юрія у законотворчий процес, зокрема при розробці проектів Бюджетного кодексу України (ухваленого у 2001 році) та Податкового кодексу. Сергій Ілліч підтримує тісні зв'язки з органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, серед яких особливе місце займають Міністерство фінансів України, Державна податкова адміністрація України, Головне контрольно-ревізійне управління України, Державне казначейство України, Тернопільська обласна державна адміністрація, Тернопільські обласна та міська ради. Він був позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, у даний час є позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики.

В Україні, особливо на Тернопіллі, знають С. І. Юрія завдяки активній громадській роботі. У березні 2006 року тернопільська громада обрала його депутатом Тернопільської обласної ради; він був співголовою постійної комісії з питань формування бюджету Тернопільської області при Тернопільській обласній економічній раді, у даний час є Головою Тернопільського обласного відділення Національного олімпійського комітету України.

У 2004 році Сергій Ілліч став дійсним членом Академії економічних наук України, Указом Президента України йому присвоєно звання "Заслужений діяч науки і техніки України". У цьому ж році нагороджений вищою відзнакою Фонду міжнародних премій - орденом Миколи Чудотворця. У 2005 році Міністерством освіти і науки України Сергій Ілліч нагороджений знаком "Петро Могила" і нагрудним знаком "Почесна відзнака ДПА України". У 2006 році ректору присвоєно звання Почесного професора Міжнародного Віденського університету. Указом Президента України № 549/2007 22 червня 2007 року С. І. Юрій нагороджений орденом "За заслуги" ІІІ ступеня. Рішенням президії Академії економічних наук України  від 7 травня 2009 року Сергій Ілліч нагоро­джений відзнакою "Золота медаль" імені М. І. Туган-Барановського за значний особистий внесок у розвиток економічної і науково-технічної сфер та активну громадську діяльність на благо і розбудову України.

У науково-популярних виданнях "Хто є хто в Україні", "Світло у вікнах: Життя видатних людей" та інших серед парламентарів, урядовців, політиків, суддів, дипломатів, науковців України С. І. Юрію, як неординарній особистості, чиї здобутки збагатили вітчизняну науку і набули загального визнання, відведено належне місце.

За вагомим переліком здобутків і відзнак - титанічна праця, проникливий розум, високий інтелект і культура визначного науковця, блискучого організатора, вдумливого керівника, великого гуманіста. На думку С. І. Юрія, шлях до успіху - "це щоденна кропітка праця, помножена на чіткий стратегічний план, орієнтацію на передовий світовий досвід, відкритість для співпраці з вітчизняними і зарубіжними партнерами".

Завідувач кафедри міжнародних фінансів, доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член (академік) Академії економічних наук України, голова науково-координаційної ради Західного наукового центру НАН України і МОН України у Тернопільській області, голова Тернопільського обласного відділення Національного олімпійського комітету -ось шлях людини високого злету, що завдяки могутнім крилам торує шлях собі, своїм учням, своїй Альма-матер, своїй державі.

Доля не всім і не завжди дарує крила. Вона обирає лише найкращих, найсильніших, найбільш гідних і витривалих. Та коли вже дарує ті крила, людина, якій вони дістались, вже просто не має права повзти - лише літати. Лише вгору, до вершин, на користь собі, нащадкам, державі, людству... Сергій Ілліч - людина високого польоту. Це підтвердить кожен, хто з ним знайомий, хто працює з ним, хто його вчив чи вчився у нього. Він береже даровані долею крила і не розмінює того дару на дрібниці.

Час припорошив скроні Вчителя білим інеєм, та очі-жаринки випромінюють сяйво молодості, бо його юне серце сповнене бунтівним духом вільнодумства, плекає мрію про гідне майбутнє України.

У січні 2010 року Сергій Ілліч відсвяткував свій 60-річний ювілей. Це не вік для людини, у творчих планах якої -задумів щонайменше на кілька століть Сама природа наділила ювіляра життєдайною силою. На своєму трудовому шляху він завжди є прикладом у любові до життя. Ювілей - це радість, особливо тоді, коли людина ставить собі за мету жити багатогранно, вірити, що буття дано для праці, і що вона живе повнокровно, бо набула душевної гармонії. збагатила себе і світ навколо любов'ю і добром. Ювілей водночас свідчить і про те, що слід, залишений вченим у науці. всупереч заздрісному часові й глумливим викрикам моди не припадає порохом, не заростає чортополохом.

Із достойним ювілеєм Сергія Ілліча вітають колеги, які завжди можуть покластися на нього, учні, які завдяки його мудрості й терпінню пізнали вартість істинної науки, друзі, для яких завжди живе щира приязнь у його великому серці.

До найщиріших привітань приєднується редколегія часопису "Світ фінансів". Вітаючи головного редактора з нагоди 60-річчя від дня народження, щиро бажаємо творчого довголіття, міцного здоров'я, особистого щастя, нових звершень і досягнення омріяних вершин. Божого Вам благословення на многії і благії літа!