Уроки для майбутніх митників

5 лютого 2010 року у відповідності з Договором про підготовку фахівців з вищою освітою, укладеним між ТНЕУ та Державною митною службою на 2007 – 2012 роки студенти 5 курсу спеціалізації « Фінанси в системі митних органів» факультету фінансів здійснили вже традиційну поїздку до Хмельницького центру підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів ДМСУ.

Центр створений у 1993 році та виконує функції навчального та методичного закладу безперервного підвищення кваліфікації державних службовців – працівників митних органів в Україні. Викладацький колектив центру займається фаховою підготовкою та етичним вихованням митників, використовуючи в навчальному процесі новітні технології та методики навчання.

Упродовж стажування студентам демонстрували фільми та презентації. Молодим людям найбільше запамяталися відеодемонстрація проходження митного та інших видів контролю у пункті пропуску через державний кордон України « Краковець» та презентація практичних аспектів виявлення митними органами контрабанди. У Центрі студенти також ознайомились із експозиціями музею історії митної справи, мали змогу попрацювати з унікальним книжковим фондом бібліотеки, що включає в себе велику колекцію видань професійного спрямування для працівників митних органів. Цікавою та змістовною була лекція в спеціальному кабінеті про протидію тероризму, незаконному перевезенню зброї та наркотичних засобів.

У Центрі студенти ознайомилися з технічними засобами митного контролю, що використовуються з метою пошуку предметів контрабанди, побували у спеціалізованій аудиторії з митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, в умовному пункті пропуску через державний кордон, ознайомилися з макетами залізничного купейного вагону, морського контейнеру та напівпричепа.

У ході стажування студентам було надано можливість спробувати себе у ролі щойно прийнятих на службу працівників митної служби та скласти атестаційні тести.

Студенти щиро дякують д. е. н., професору А. І. Крисоватому, директору Хмельницького центру А. Д. Войцещуку, доцентам кафедри податків і фіскальної політики С. Д. Герчаківському, О. Б. Демянюк за організацію стажування та надану можливість опанувати практичні навики з обраного фахового спрямування.

Микола Шубутинський , Сергій Панчук