Книжка. Книгозбірня. Бібліотека

 

Слово «книжка» походить від грецького – бібліо. Від бібліо бере свій початок і слово бібліотека, що українською означає книгозбірня. У цьому поважному закладі зберігаються книжки, з яких ми черпаємо знання.

       При згадці про бібліотеку у кожного з нас виникають свої спогади... Я, думаючи про книжку, згадую про бібліотеку, яку за власні кошти зібрали члени таємного товариства української молоді «Громада», яке діяло при Тернопільській гімназії із 1863 до 1877 pp. Згадую і шукаю хоч би одну книжку, на якій є печатка із зображенням галицького лева та написів: «Бог – надія», а під ними літери «Т. Г.», що і означають «Тернопільська громада». Моє знайомство з бібліотекою ТНЕУ, тоді фінансово-економічного інституту, відбулося у січні 1980 p., – відтоді я почала і працювати у цій високій школі. На той час бібліотека містилася у теперішньому корпусі № 2 і займала сьогоднішні аудиторії: 2110, 2111, 2112 і 2113.

Пригадую, як переступила поріг одного із книгосховищ бібліотеки, що містилося у сьогоднішній аудиторії №2110, глянула на полиці і від здивування «завмерла». Я не сподівалася, що в економічній високій школі знаходяться такі скарби. А були це твори українських класиків і переклади зарубіжних авторів. Але чому вони такі новенькі? Чому на них : немає слідів людських рук? Вони могли і б бути окрасою окремої зали, звабою для читання молодими економістами...

Могли б… Та для них не було місця... При мені вже будували новий корпус, що і сьогодні називається першим, і знову не передбачили місця для бібліотеки. А що таке висока школа без бібліотеки?

То ж сьогодні, у день відкриття бібліотеки Тернопільського національного економічного університету, сердечно дякую усім причетним до побудови бібліотеки і вітаю студентів та працівників із цим прекрасним днем – відкриттям своєї Економічної бібліотеки.

На входини (новосілля) приносять подарунки, то ж пропоную, щоб усі ми, виховані друкованим словом, подарували нашій бібліотеці книжки... Так-так книжки. Нехай це буде подарунок від себе особисто, від колективу викладачів кафедр, від студентів груп, від тих, хто здобув освіту в ТНЕУ. Подаруймо книжку, і щоб читали ми і ті наступні покоління, які будуть вчитися в ТНЕУ.

Шануймо книжку! Шануймо рідне слово, мовлене українською мовою.

 

 

Ольга Збожна, доцент кафедри обліку у виробничій сфері ТНЕУ