Сергій Юрій: "Зроблено багато, але ще більше треба зробити

На початку січня в актовій залі  ТНЕУ відбулася чергова конференція трудового колективу Тернопільського національного економічного університету. Уже, за традицією, про те, що було зроблено впродовж минулого року та про плани на перспективу, розповів ректор ТНЕУ, професор, доктор економічних наук Сергій Юрій.

Найвагоміші й найзначиміші фрагменти з цього виступу пропонуємо читачам "Вісника ТНЕУ".

Інноваційність - npioриmem діяльності ТНЕУ

Уже на початку звіту Сергій Ілліч наголосив на тому, що перед науково-педагогічним колективом Тернопільського національного економічного університету поставлено стратегічну мету: стати вузом - провідником інноваційних ідей щодо змісту, методів навчальної та наукової' роботи, підходів до її організації та забезпечення.

Віднині інноваційність стає пріоритетом і домінантою усіх сфер діяльності ТНЕУ. Вагомим аргументом для втілення у життя глобальних завдань є те, що нині наш навчальний заклад - добре відомий у вітчизняному освітньому середовищі, який має високопрофесійний професорсько-викладацький склад, сучасну матеріально-технічну базу та усталені традиції. А станом на 1 січня 2011 року в університеті навчаються понад 20000 студентів.

Професорсько-викладацький колектив університету створив свою школу підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями "бакалавр", "спеціаліст" та "магістр". Сьогодні така підготовка здійснюється за 10 галузями знань, 18 напрямами підготовки і 21 спеціальністю. Навчально-виховний процес забезпечують 3 інститути, 14 факультетів, 4 НКЦ, 1 філія.

На шляху трансформації до інноваційного університету по-новому реалізуємо традиційні освітні, наукові та виховні функції, відбуваються суттєві трансформації як в організації навчального процесу, так і методиці викладання окремих дисциплін. Одна із складових успіху ТНЕУ - прагнення до постійного розвитку, що реалізувалося через відкриття нових напрямів підготовки та спеціальностей, необхідних для професійної мобільності випускників, забезпечення їх всебічної фахової підготовки.

У 2010 році успішно завершили повторну акредитацію усіх спеціальностей Вінницького інституту економіки, створили коледж при Чортківському інституті підприємництва і бізнесу для підготовки молодших спеціалістів, за IV рівнем акредитована спеціальність "Документознавство та інформаційна діяльність", проведене ліцензування популярних та вкрай потрібних на ринку праці напрямів підготовки "Організація туристичного обслуговування", "Міжнародна інформація" та "Міжнародні економічні відносини". Чергову акредитацію у поточному навчальному році проходять Івано-Франківський інститут менеджменту, Чортківський інститут підприємництва та бізнесу, Кримський НКЦ.

Разом з тим регулярний моніторинг тенденцій динаміки контингенту та набору на окремі спеціальності дає підстави вважати, що назріла невідкладна потреба провести істотну реструктуризацію окремих освітніх програм та структурних підрозділів, включаючи відокремлені. Жорстка конкуренція на ринку праці робить як ніколи актуальним питання трансформації моделі управління з акцентами на якість навчального процесу та підготовки випускників. З цією метою модернізуємо систему контролю знань, впроваджуємо сучасні методи оцінювання.

Ректорські контрольні роботи виконуються у режимі комп'ютерного тестування. Цей спосіб контролю надає викладачам та керівникам підрозділів оперативну інформацію щодо рівня засвоєння обов'язкового навчального матеріалу студентами і служить індикатором якості викладання. Таким чином тести використовуємо не тільки для визначення компетенції студентів, а й для оцінки діяльності викладачів.

Світові стандарти підготовки фахівців

Особливу увагу у звітній доповіді ректор Тернопільського національного економічного університету, професор Сергій Юрій приділив міжнародній діяльності навчального закладу.

Професорсько-викладацький колектив вузу, зазначив він, орієнтується на світові стандарти підготовки фахівців. Розвиток міжнародного співробітництва ТНЕУ у 2010 році здійснювався у напрямку реалізації принципів Болонської декларації та забезпечення інтеграції університету в європейський та світовий освітній і науковий простір. При цьому пріоритетними були питання розвитку договірних партнерських відносин із зарубіжними навчальними закладами, реалізація спільних освітніх програм та наукових проектів.

Нині університет уклав 49 угод з вищими навчальними закладами 18 країн, зокрема з ЄС, а також з Канади, США, Китаю, Білорусі, Казахстану, Молдови. Лише у 2010 році підписані договори про співпрацю з 12 зарубіжними вузами.

Упродовж кількох останніх років економуніверситет став членом кількох дуже авторитетних міжнародних освітніх об'єднань. Приміром, у 2007 році вступив до європейської асоціації університетів, а вже через рік приєднався до Великої хартії університетів - міжнародної асоціації, що утверджує основні цінності, права та обов'язки університету як ключової інституції суспільства. І усе це свідчить не лише про зростаючий авторитет нашого навчального закладу, а й про те, що він бере на себе велику відповідальність, зобов'язується робити послідовні кроки, спрямовані на вивчення світового досвіду у сфері освіти, розвитку науки. Минулий же рік став пам'ятним завдяки підписанню партнерської програми для ВНЗ у сфері освіти з компанією BaseGroup Labs, яка є професійним постачальником програмних продуктів і рішень у галузі аналізу даних.

Крім цього, у ТНЕУ успішно функціонують програми, зорієнтовані на освітній та науковий обмін студентами і викладачами, стажування студентів та проходження практики за кордоном. Зокрема, йдеться про україно-польську програму фінансів страхування, яка діє на факультеті фінансів, школу польського і європейського права - юридичний факультет. І таких прикладів можна назвати чимало.

Варто сказати, що в минулому році було відряджено за кордон майже сто представників професорсько-викладацького складу ТНЕУ (у 10 країн Європи, Росію, Молдову) та понад 70 студентів (у 6 євродержав, Канаду). Водночас університет прийняв 76 іноземних фахівців та студентів. У рамках освітнього обміну в ТНЕУ за семестровою програмою навчалося, зокрема, 6 студентів з Польщі, а 9 майбутніх фахівців з Нідерландів брали участь у роботі спільного студентського навчального проекту.

Позитивним можна вважати міжнародне науково-технічне співробітництво. У 2010 році університет реалізував кілька угод в галузі наукового та науково-технічного співробітництва, укладених із провідними закордонними вузами. Так, у звітному році виконували два спільних міжнародних проекти в сфері інформаційних технологій з відомими університетами Болгарії, Литви та ще три - за рахунок коштів міжнародних освітніх організацій, а також три міжнародних індивідуальних гранти. Усе це - теж яскраве свідчення значного авторитету навчального закладу не лише в Україні, а й у Європі, світі.

Щоб жилося студентам комфортно

Колектив ТНЕУ, створюючи сту­дентам усі умови для всебічного розвитку, намагається зробити їх перебування в навчальному закладі максимально комфортним.

Як зазначив Сергій Ілліч Юрій, за звітний період відбулося розширення діяльності і змінилося спрямування виховної роботи в університеті. Пріоритетним напрямком організації виховного процесу нині є індивідуальний підхід до особистості студента, стимулювання його внутрішніх зусиль до самовдосконалення, духовного пошуку. Аби добитися ефективного результату, реформували відповідні структурні підрозділи у відділ гуманітарної освіти та виховання і відділ культури та творчої самореалізації молоді.

Для всебічного розкриття здібностей студентів вирішили активно залучати їх до різноманітних секцій, гуртків та клубів за інтересами й напрямами роботи. Це дало свої позитивні результати. Нині в університеті створені та активно працюють такі клуби: студентський історичний, військово-патріотичний, студентський туристичний - "Компас", філософський - "Софія", молодіжний - "Сходинками до сімейного щастя", психологічний - "Вектораль" та інші. Для організації змістовного дозвілля майбутніх фахівців та їх самореалізації в ТНЕУ діють 13 творчих колективів. Нині чимало їх учасників - переможці та лауреати всеукраїнських, міжнародних молодіжних конкурсів та фестивалів.

У ТНЕУ роблять усе для того, аби майбутні фахівці почувалися тут як вдома, зокрема, дбають про те, аби максимально вирішити проблему з проживанням студентів. Якщо казати про забезпечення юнаків і дівчат житлом у гуртожитках, то станом на кінець 2010 року близько двох тисяч студентів не мають з цим проблем. А це майже 70% від загальної кількості немісцевих студентів. Варто зауважити і те, що оплата за проживання у гуртожитках ТНЕУ - одна з найнижчих не лише в Тернопільській області. Вона становить 138 гривень у місяць. Крім цього, студенти-сироти проживають безкоштовно. Зауважимо також, що студенти пільгових категорій, які виявили бажання проживати в гуртожитках, забезпечені ним стовідсотково.

Якщо ж вести мову про оздоровлення студентів у літній період, то тут обласна рада профспілок працівників освіти та науки сприяє у виділенні путівок для активістів, відмінників навчання і т.д. Водночас і за кошти студентської профспілки ТНЕУ надають путівки для оздоровлення на університетській базі "Оселя університетська", у науково-консультаційному центрі "Свалява" та у спортивно-оздоровчому таборі "Лазурний".

І здоровий спосіб життя

Чимало місця у звітній доповіді ректора було відведено питанням розвитку фізкультури та спорту в ТНЕУ. Корегує усю роботу в цьому напрямку центр фізичної культури та спорту, до якого входять три основні підрозділи: кафедра фізичної культури, кафедра спорту та студентський спортивний клуб "Універ".

Завдяки їх активній праці впродовж останніх років Тернопільський національний економічний університет цілком справедливо вважають одним із найспортивніших вузів України. Своєрідною візитівкою навчального закладу є як його провідні спортсмени, так і команди.

Скажімо, хто нині не знає таких випускників ТНЕУ, як дворазового призера Олімпійських ігор з боротьби дзюдо Романа Гонтюка, багаторазового переможця чемпіонатів світу та Європи з армспорту Андрія Пушкара, триразової чемпіонки світу з самбо Марії Семенюк та багатьох інших. Не менш красномовні і такі факти: у чемпіонатах України з різних видів спорту ТНЕУ представляють шість ігрових команд. Жіночий волейбольний колектив "Галичанка-Динамо-ТНЕУ" торік виборов чемпіонський титул у суперліговому турнірі, а гандболісткам 'Економуніверситету-Енерго" не було рівних у змаганнях серед клубів вищої ліги. Вдало виступають також баскетбольні чоловіча та жіноча команди, другий волейбольний колектив "Галичанки", які представлені у вищолігових дивізіонах, а футзальна чоловіча дружина "Банкір" - у всеукраїнській студентській лізі.

2010 рік був щедрим на вагомі успіхи, яких добилися студенти-спортсмени ТНЕУ на міжнародних змаганнях з різних видів спорту. На престижних євроаренах свою високу майстерність продемонстрували 37 представників університету, з яких 15 стали переможцями та призерами. У Всеукраїнських спортивних протистояннях взяли участь 227 молодих талантів, більш ніж половина з яких піднялися на п'єдестал пошани.

Минулий спортивний рік був вдалим і для збірних команд ТНЕУ, які боролися за призові місця на II спортивних іграх України серед вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації. Із золотими медалями повернулися в Тернопіль університетські кросмени та шахісти, срібло вибороли легкоатлети, бронзу - дзюдоїсти. Показовим є і те, що вже третій рік поспіль Тернопільський національний економічний університет став переможцем традиційного Всеукраїнського огляду-конкурсу на кращий стан фізичної культури та спорту.

І взагалі, у ТНЕУ дуже важливе значення надають передусім тому, аби якомога більше студентів були залучені до занять фізкультурою і спортом. І для цього є не лише необхідна матеріальна база, а й робиться усе, аби систематично відбувалися змагання в окремих групах, між факультетами, загальноуніверситетські з усіх видів спорту.

Підсумовуючи звітний період діяльності Тернопільського національного економічного університету, його ректор Сергій Юрій акцентував увагу на тому, що зроблено багато, але ще більше треба зробити: "Беззаперечним є факт, що ТНЕУ має значні досягнення у підготовці багатьох поколінь першокласних спеціалістів, а також у розвитку економічної науки в цілому. Але сьогодні попередні успіхи і визнання слід розглядати насамперед як трамплін для вирішення принципово нових завдань, котрі постають у зв’язку з назрілою необхідністю корінної модернізації освітнього процесу та наукової роботи вузу. Йдеться про необхідність забезпечення справжнього "прориву" в усіх напрямках діяльності університету.

Ярослав Мармаш