Крок за кроком – до визнання та успіху

 30 червня 1966 року, згідно з наказом № 418 міністерства вищої і середньої спеціальної освіти УРСР, в Тернополі заснували відділення фінансово-економічного факультету київського інституту народного господарства ім. Д. С. Коротченка.

Завідувачем відділення фінансово-економічного факультету Київського інституту народного господарства ім. Д. С. Коротченка в Тернополі було призначено 37-річного кандидата економічних наук, доцента Тернопільського медінституту Леоніда Олексійовича Каніщенка - людину вольову, вимогливу, принципову, справедливу. 1 липня 1966 р. Л. 0. Каніщенко став першим керівником майбутнього Тернопільського національного економічного університету

Протягом 1967—1968 навчальних років на факультеті запроваджено денну, вечірню і заочну форми навчання. Кількості студентів, які навчалися на І-ІІ курсах за спеціальностями «Фінанси і кредит» та «Бухгалтерський облік» (до спеціалізації «Облік у сільському господарстві» додалася спеціалізація «Облік у промисловості»), зросла від 75 до 515. Навчальний процес забезпечували 19 викладачів, з них 7 - з науковими ступенями.

На факультеті активно проводили спортивно-масову рoботу. Впродовж 1969-1970 навчальних років тут працювали 11 спортивних секцій, де займалися понад 230 осіб. Збірні команди факультету брали участь у всіх змаганнях міста й області.

«Вільне життя», 4.07.1970 р.: «На першому випускному (в 1970 р.) слова привітання звучали від улюбленого декана Л. О. Каніщенка, першокурсниці Л. Теравської. Гаряче було сприйнято поетичні слова напуття, з якими звернувся к.е.н. В. П. Вихрущ. Схвильовано звучали слова випускниці Ізабелли Кльован: «Перший загін фахівців залишив стіни вузу». Газета писала, що варто наголосити на належній фаховій підготовці перших 73 випускників. 18 з них одержали з усіх предметів оцінки «відмінно», 7 - дипломи з відзнакою: Надія Леськів, Євген Познахівський, Теодозія Синчишин, Віталій Журавель, Галина Пархонюк, Микола Шлапко, Віталій Мельник.

У 1970 році ТФ КІНГ розміщувався у 3 навчальних чотириповерхових корпусах загальною площею 7750 кв. м, у т. ч. навчальною - 3962 кв. м. У цьому ж році розпочалося будівництво гуртожитку та єдиного серед вищих навчальних закладів міста спортивного комплексу на 500 кв. м.

«Вільне життя», 15.07.1971 p.: «Завдяки правильно обраній стратегії керівництва, визначеним пріоритетам, великим opганізаторським здібностям ректора з 1971 р. заклад налічував уже 3200 студентів на всіх факультетах: стаціонарному, вечірньому, заочному. Як сказав Л. О. Каніщенко, вчора було 11 кафедр, 2 факультети. Сьогодні вже 13 кафедр, 3 факультети.

1973-й відзначився в історії вишу як рік розширення структурних підрозділів інституту, зокрема, було створено 2 нових факультети: четвертий - планово-економічний (декан - доцент І. В. Войчишин) та факультет підвищення кваліфікації (декан - доцент М. В. Гаглазов). Крім цього, завідувач кафедри вищої математики Я. М. Кізима захистив докторську дисертацію і став першим професором навчального закладу.

ТФЕІ став першим в Україні вищим навчальним закладом фінансово-економічного профілю, якому в середині 1971 року було присвоєно другу категорію, а з 1 вересня 1979-го — першу. З часу створення самостійного інституту було сформовано перші 3 факультети: фінансово-економічний (декан — доцент В. П. Вихрущ), обліково-економічний (декан — доцент С. І. Шкарабан), вечірньої і заочної форми навчання (декан — доцент А. В. Григорук).

Уже в 1975-му було відзначено «змужніння» вишу. Успішний розвиток ВНЗ не залишився непоміченим. Л. О. Каніщенка перевели на роботу до Києва — в Міністерство вищої і середньої спеціальної освіти УРСР. Змінився керівний склад інституту. Проректором з  навчальної роботи призначено А. В. Григорука. Збільшився кадровий потенціал вишу: у 1974 році тут було 187 викладачів, у 1975-му — вже 205, п'ятдесят відсотків з яких мали наукові ступені й вчені звання, до прикладу, працювало п'ять професорів.

 «Вільне життя», 15.07.1975 p.: «Випускникам 1974-1975 років, першого випуску вже не факультету, а інституту, видано 816 дипломів, з яких 39 — з відзнакою».

У 1976-му та 1980 роках Міністерство вищої і середньої спеціальної освіти УРСР відзначило Тернопільський фінансово-економічний інститут як один із кращих вищих навчальних закладів України з організації студентської наукової роботи.

«Вільне життя», 23.06.1978 р.: «На 1978 р. в інституті працювала 21 спортивна секція. Гандбольна команда завоювала право виступати в класі першої ліги. Здобула срібні медалі у змаганні за першість Української ради ДСТ «Буревісник». Футбольна команда посіла 4 місце. Славні спортивні традиції пов'язані з іменами Лілії Каховської, Ярослава Шкляровського, Миколи Романова, Анатолія Заприводи, Петра Тепака, Катерини Гладишкевич».

Другим ректором ТФЕІ став доктор економічних наук, професор П. Д. Гуменюк. За час його керівництва (1975-1983 pp.) істотно зміцнів професорсько-викладацький потенціал навчального закладу. Проректором з наукової роботи став професор М. М. Олексієнко — перший доктор економічних наук за фінансовою спеціальністю на теренах Західної України.

 «Вільне життя», 27.01.1981 p.: «Плідною була участь у науковій роботі студентів Р. Кулика, В. Фещака, Т. Дідух, О. Воронюк, М. Щирби. Проблематика студій спудеїв відповідала часові. Так, темою наукової роботи Л. Шиманської стали економічні проблеми в умовах НТР; М. Казимириченко - аналіз продуктивності праці. Студентка М. Ковалюк, активістка обліково-економічного факультету, відображаючи не лише свою думку, підкреслювала зацікавлення засіданнями наукового гуртка, що працював за керівництва викладача М. І. Сарая».

На той час актуальним було впровадження наукових досягнень у виробництво. Інститут на цій стезі не пас задніх.

«Вільне життя», 12.02.1982 p.: «Упродовж 1976-1981 pp. на основі госпдоговорів виконано досліджень загальною вартістю 1,9 млн. крб. з економічним ефектом (з розрахунку за 1 рік) 3,7 млн. крб. Економічний ефект впровадження результатів завершених наукових досліджень 1981 року становив 2,4 крб. на крб. затрат. Для виробничих колективів області виконано 14 госпдоговірних тем  загальним обсягом у 200 тис. крб. Створено положення про госпрозрахунок для Тернопільського виробничого швейного об'єднання; автоматизовано систему пошуку й  обробки інформації для Тернопільського автопідприємства 19021 і області. На базі ТФЕІ Тернопільського виробничого швейного об'єднання створено навчально-виробниче об'єднання на громадських засадах».

Науковці ТФЕІ за 1976-1981 pp. отримали 39 свідоцтв на винаходи. Щорічно захищало кандидатські дисертації близько 10 осіб.

У квітні 1984 р. навчальний заклад очолив третій ректор - кандидат економічних наук, професор О. А. Устенко. В інституті було організовано лабораторію методики навчального процесу, працював відділ технічних засобів навчань, стали активно використовуватися новітні технології навчання, зокрема аналіз виробничих ситуацій, ділові гри.

Підтвердженням визнання здобутків колективу став 1988 рік, коли було отримано дозвіл на заснування аспірантури. Спочатку вона функціонувала з наукових спеціальностей: «Економіка планування», «Організація управління народним господарством та його галузями», «Фінанси, грошовий обіг і кредит», «Бухгалтерський облік, контроль і аналіз господарської діяльності» і стала важливою формою підготовки наукових та науково-педагогічних кадрів. Загалом у 1989 р. тут навчалося 17, а в 1990 р. — 34 аспіранти.

11 серпня 1989 р. на час 23-річного існування закладу відповідно до наказу міністра вищої і середньої спеціальної освіти УРСР № 203 ТФЕІ перейменовано на Тернопільський інститут народного господарства.

1980-1990-ті роки XX ст. позначені трансформаціями всередині суспільства. Напередодні проголошення незалежності нашої держави в ТІНГ у 1990 році засновано першу в Україні серед вищих навчальних закладів кафедру українознавства.

На 28-річному шляху інститутського життя відповідно до постанови Кабінету міністрів України 593 від 29 серпня 1994 р. на базі ТІНГ створено Тернопільську академію народного господарства - вищий навчальний заклад університетського типу.

Навчальний заклад став першим в Україні вищим навчальним закладом, що мав своє періодичне молодіжне наукове видання. Рада молодих вчених є засновником збірника наукових праць «Наука молода», який став фаховим з економіки. У 1997 році було прийнято рішення про створення видавництва «Економічна думка» першого видавництва в економічних вишах України.

Від 16.05.1996 року за рішенням науково-методичної ради головного управління держслужби при Кабінеті міністрів України ТАНГу надано право готувати магістрів державного управління за спеціальностями «Економіка», «Адміністративний менеджмент» для 5 областей Західного регіону. А в 1998 році академія перейшла на ступеневу систему освіти — «бакалавр—спеціаліст» і «бакалавр— магістр».

5 липня 2002 року після демократичних виборів ректора незаперечну перемогу здобув С. І. Юрій. 18 липня 2002 року його офіційно призначено ректором одного із найбільших вишів Західного регіону. До основних завдань включено демократизацію управлінської діяльності; якісні та кількісні зміни матеріально-технічної бази, в тому числі комп'ютеризацію навчального процесу машинами найновішого покоління; завершення ремонту приміщення інституту післядипломної освіти, корпусів; будівництво нового гуртожитку та ремонт наявних. Великі плани були щодо бібліотеки, основним лозунгом став: «Викладач існує для студентів».

30 березня 2005 року на період . 39-річного існування вишу відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України 73-р на базі ТАНГ було створено Тернопільський державний економічний університет. Через рік, у 40-річний ювілей університету, враховуючи його загальнодержавне й міжнародне визнання, вагомий внесок у розвиток національної освіти і науки, указом Президента України В. Ющенка від 29 вересня 2006 року університетові було присвоєно статус національного.

 «Вільне життя плюс», 29.01.2010 p.: «Тернопільський національний економічний університет навів якнайтісніші контакти та уклав угоди про співробітництво з майже 50 вищими навчальними закладами різних країн. І не лише європейських, а й США та навіть Об'єднаних Арабських Еміратів. Така співпраця дає можливість втілювати в життя чимало міжнародних програм, створювати спільні з іноземними колегами факультети. ТНЕУ став першим у державі навчальним закладом, де випускники одночасно з вітчизняним дипломом можуть отримати й диплом Дрезденського [Німеччина] технічного  університету».