Сергій Юрій: «Історію творить університетська родина»

Прогрес очевидний і незаперечний

Нестримно збігає час... Минулого тижня багатотисячний колектив Тернопільського національного економічного університету відзначив своє 45-річчя. А починалося усе із кількох десятків молодих людей, які у далекому 1966 році вирішили стати студентами новоствореного економічного навчального підрозділу. Власне тоді у Тернополі заснували відділення фінансово-економічного факультету Київського інституту народного господарства. Воно розмістилося в одній із кімнат тодішнього приміщення обласної станції юних техніків (нині - університетський корпус №4). Сьогодні основна база THEY міститься у десяти навчально-лабораторних корпусах, 3 спортивних, 4 господарсько-допоміжних спорудах, 7 гуртожитках.

Завідувачем відділенням 45 років тому призначили 37-річного кандидата економічних наук, доцента Тернопільського медичного інституту Леоніда Каніщенка. У рік заснування у навчальному закладі працювали всього лише 5 викладачів. Нині ж професорсько-викладацький колектив представлений 1189 непересічними особистостями, серед яких - 69 докторів наук, професорів, понад 500 - кандидатів наук, доцентів. А перші кілька аудиторій та 2 лекційних зали переросли у багатогалузевий навчальний та науковий комплекс, який об'єднує 14 факультетів і 3 інститути, які готують фахівців за 9 напрямками, 22 спеціальностями, 46 спеціалізаціями. Діє 68 кафедр, навчально-консультаційних центрів. Свої підрозділи ТНЕУ має у Луцьку, Івано-Франківську, Вінниці, Форосі, Кам'янці-Подільському, Нововолинську, Сваляві, Чорткові і навіть у Єревані (Вірменія).

Можна називати ще багато прикладів того, як рік у рік зростав навчальний, кадровий та матеріальний потенціал цього освітнього закладу. Та вже те, що за доволі короткий період часу він зумів перетворитися із невеликого відділення у відомий не лише на Тернопіллі, в Україні, а й у світі національний економічний університет, свідчить про неабиякий прогрес. Незаперечним залишається і той факт, що головними творцями цього поступу вперед до нових вершин освітнього олімпу був і є працелюбний колектив університету.

Власне ця думка була своєрідним лейтмотивом усіх заходів, які організували з нагоди 45-річчя заснування навчального закладу. Попри те, що в ТНЕУ особливих урочистостей з цього приводу не влаштовували, але і під час молитви в університетській капличці, і в актовій залі, де відбулося урочисте засідання вченої ради, панувала атмосфера вшанування тих, хто найбільше доклав знань і досвіду, аби авторитет вузу зростав з кожним роком.

Аналізуємо пройдений етап - заради майбутнього

Звертаючись до університетської родини із вітальним словом, ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Сергій Юрій зазначив, що кожен пройдений етап однозначно має ретельно вивчатися, аби надалі добиватися ще вагоміших здобутків. Аналізувати зроблене необхідно передусім для того, щоб наступний період був ще упевненішим і результативнішим, бо тільки тоді можна розраховувати на перспективність справи. І дотримуючись таких принципів, колектив ТНЕУ крок за кроком піднімається на вершину сучасного освітянського простору.

За пройденими 45 літами криється нелегкий шлях поступу, здобутків Тернопільського національного економічного університету, наголосив Сергій Ілліч.

Для кожного це добра нагода пригадати славні традиції та історію рідного вищого навчального закладу, подумати про майбутнє.

Рух уперед неможливий без аналізу пройденого шляху. Історія університетської родини - один із не багатьох здобутків, який трепетно оберігає минуле, творить сьогодення, закладає цеглини у фундамент майбутнього.

Літопис вищого навчального закладу - це та незрима нитка, яка крізь роки єднає покоління, допомагає передати досвід, формує обличчя унівеситету. Кожен день, прожитий у стінах ТНЕУ, - це ще одна сторінка з книг буття альма-матер.

З особливою приємністю хочу зауважити, що за 45 років існування вищого навчального закладу інтерес абітурієнтів до нього лише зростає. Під час вступної кампанії 2011 року на одне державне місце претендували 26 абітурієнтів, а студентами університету стали представники майже з yciх областей України. І це яскраве свідчення того, що колектив ТНЕУ робить усе для того, аби якомога більше молодих людей виявляли бажання здобувати економічну освіту у нашому вузі.

Майже 500 вчених віком до 35 років

Тенденція до омолодження професорсько-викладацького колективу ТНЕУ стала характерною для останнього пятиріччя. Серед науковців Тернопільського національного економічного університету 466 чоловіків віком до 35 років.

А відкрита у 2011 році нова бібліотека ТНЕУ - стала потужною інформаційною установою, науковим та просвітницьким центром вищого навчального закладу, методичним осередком університетських бібліотек Тернополя. Нині фонд бібліотеки становить 422927 видань, з них 29069 - періодичних та інформаційних. Щороку до бібліотеки надходить близько 30 тисяч книг та 500 періодичних видань. Тут є 2 зали електронних ресурсів на 140 місць з безкоштовним доступом до мережі інтернет. Упродовж року читачам видають 1280000 документів, бібліотека обслуговує в середньому 20 тисяч користувачів. Роботу її з різних напрямів забезпечують 3 абонементи та 10 читальних залів.

Успіх вищого навчального закладу грунтується на плідній праці наших найдосвідченіших викладачів та адміністративно-господарських працівників. Сьогодні з величезною вдячністю згадуємо всіх, хто вклав свої творчі та духовні сили у створення і розвиток університету, тих попередників, завдяки яким ТНЕУ став одним із найкращих навчальних закладів України. Ми гордимося своїми перемогами та почесною місією - гідно продовжувати справу славної плеяди засновників Тернопільського національного економічного університету.

Безсумнівна роль у втіленні благородної освітянської мети належить потужному професорсько-викладацькому колективу ТНЕУ. У нас працюють шановані професори та доктори наук, доценти та кандидати наук, видатні освітяни, науковці, знані у світі фахівці, лауреати премій та винагород, члени галузевих академій. Завдяки їм навчальний процесс повсякчас удосконалюється, модернізується і все більше відповідає вимогам світового академічного простору. ТНЕУ - це університет наукових шкіл із вагомим авторитетом. Нині тут функціонують 9 наукових шкіл. Саме вони дозволяють використовувати науковий потенціал для підготовки вчених для всіх регіонів України, в тому числі для ВНЗ та органів виконавчої влади.

Поєднуючи теорію з практикою

Характерною рисою, яка завжди вирізняла ТНЕУ серед інших навчальних закладів економічного профілю, є плідне поєднання теорії та практики, що протягом багатьох десятиріч дозволяло генерувати нові напрямки досліджень.

Лише за останній рік винахідники університету подали 6 заявок на корисні моделі, отримали 3 позитивних рішення про видачу патентів на корисні моделі і 18 патентів України. Загалом ТНЕУ є власником 112 патентів України на винаходи та корисні моделі. За останні 10 років науково-педагогічні колективи кафедр та наукових підрозділів розробили 188 тем.

Плідною є тривала співпраця ТНЕУ з університетами Канади, США, Великобританії, Швеції, Фінляндії, Німеччини, Польщі, Болгарії, Франції, Нідерландів, Данії, Греції, Китаю, Словаччини, Італії, Іспанії, Ірландії, Російської Федерації, Швейцарії, Австрії, Білорусі та інших країн. Сьогодні укладено 49 угод з вищими навчальними закладами 18 країн світу.

У 2007 році ТНЕУ вступив до Європейської асоціації університетів. Вагомим здобутком навчального закладу є членство науковців університету в Європейській асоціації міжнародної освіти (м. Амстердам, Нідерланди, 1999). У 2008 році важливим аспектом світового визнання досягнень професорсько-викладацького колективу ТНЕУ стало приєднання до світової університетської спільноти й підписання Великої хартії університетів. У квітні 2011 року ТНЕУ удостоєний почесного звання "Лідер національної освіти" за багаторічну науково-педагогічну діяльність і нагороджений золотою медаллю в номінації "Міжнародне співробітництво в галузі освіти". У травні 2011 року Тернопільський національний економічний університет нагороджено сертифікатом якості Швейцарського інституту стандартів якості "International Quality Certificate" (SIQS).

Протягом 2008-2010 років 47 студентів україно-німецького економічного факультету отримали стипендії ДААД та пройшли семестровий курс навчання у Дрезденському технічному університеті.

У рамках угод про співпрацю з польськими ВНЗ започатковано освітній обмін студентами, які навчаються на україно-польській програмі фінансів і страхування. В 2008-2010 роках 33 студенти ТНЕУ навчалися в Познанській економічній академії, Гданському університеті (м. Сопот), Полонійній академії (менстохова), Куявсько-Поморській вищій школі (м. Бидгощ), Вроцлавському економічному університеті, Краківському економічному університеті. А 15 польських студентів із вищезазначених ВНЗ навчалися в ТНЕУ.

У статусі міжнародної освітньої програми при юридичному факультеті ТНЕУ функціонує Школа польського та європейського права, започаткована у 2006 році на підставі угоди про співпрацю між ТНЕУ та Ягеллонським університетом (м. Краків, Польща). У 2008-2010 роках 25 студентів ТНЕУ, слухачів школи, проходили місячну практику у польських юридичних компаніях й установах, а одна студентка ФМБМ отримала річну стипендію для навчання в Ягеллонському університеті.

Випускники нашого університету вже давно стали елітою підприємств, установ та організацій області, України, багатьох інших країн. Серед них - відомі державні діячі, представники влади всіх рівнів, видатні вчені, керівники міністерств і відомств. Знаменним є те, що до 40-річного ювілею навчального закладу Указом Президента України В. Ющенка, нашого випускника, вузові було присвоєно статус національного.

Планів у нас багато

Нині університет об'єднує 18694 юних сердець, поглядів, думок молодих людей, які діють, мислять, творять, аналізують кожен свій крок, адже усвідомлюють, що держава покладає на них великі надії як на свою майбутню еліту.

У стінах нашого вищого навчального закладу ми поважаємо й цінуємо кожного студента. Пишаємося тими, які йдуть бурхливими дорогами знань, відкриваючи для себе простори науки, щодня досягають нових горизонтів самопізнання та розвитку. Ми гордимося досягненнями кожного, хто з честю несе звання студента Тернопільського національного економічного університету.

Сьогодні маємо всі підстави стверджувати, що наш вуз і далі йтиме магістральним шляхом розвитку. Планів у нас багато. І це не просто мрії, це наша прагматика. Майбутнє нашого вищого навчального закладу - висока наука, найкраща освіта, технології й інновації завтрашнього дня.

Зробити університет сучасним, фінансово незалежним, інтелектуально міцним - ось завдання, яке ставлю перед собою та колективом. Я відчуваю велику відповідальність перед молодими людьми, які прийшли вчитися, перед їх батьками.

45-річчя - це вік зрілості й утвердження, розквіту й осмислення, час стрімкого злету. Нехай це свято стане для нас коротким, емоційно забарвленим перепочинком між вчора і завтра. А відтак, зібравшись із силами й духом, щоб сміливо і впевнено ми змогли крокувати далі незвіданою дорогою XXI століття, яке впише нові рядки до славної біографії Тернопільського національного економічного університету.

У ці святкові осінні дні щиросердечно вітаю увесь колектив рідного для мене навчального закладу з ювілеєм. Висловлюю вдячність усьому професорсько-викладацькому колективу за причетність до примноження слави ТНЕУ. Ви творите університет особистостей, у якому кожен може з гордістю сказати: "Я навчаюся та працюю в ТНЕУ. І цим пишаюся".