«Демографічних коливань не боїмося, бо зуміли завоювати добру славу»

На Тернопіллі визначали кращі навчальні заклади. Переможцем у номінації «Храм науки» серед вишів III-IV рівнів акредитації став Тернопільський національний економічний університет (ТНЕУ). Рівно 45 років тому цей ВНЗ розпочав свою діяльність з відділення столичного інституту. Крок за кроком він зростав, досягав успіхів, перетворювався у потужний осередок науки й освіти міжнародного рівня, в один з найпрестижніших навчальних закладів нашої країни. Вже п'ять років має статус національного.

Майже 10 років ТНЕУ очолює доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Сергій Юрій. Про діяльность університету кореспондент «УК» розмовляв з Сергієм Іллічем.

Поповнилися першокурсниками й у проблемному демографічному році

 Сергію Іллічу, знаю, що ТНЕУ — сучасний освітній центр з новітнім технічним забезпеченням, умови для навчання та праці тут відповідають дню нинішньому. Але теперішня демографічна ситуація змушує ректорів вишів тривожитися за вступну кампанію. Нинішнього літа у вас вона не викликала хвилювань?

— Наш ВНЗ докладає чимало зусиль для того, щоб освіта у ТНЕУ відповідала європейському рівню. В університеті здобувають вищу економічну освіту 18 тисяч 694 студенти, майже половина з них навчається стаціонарно. Хочу сказати, що вони найкраще проводять профорієнтаційну роботу з абітурієнтами. Адже нашим студентам не треба займатися пропагандою чи агітацією, вони просто розповідають своїм знайомим, друзям про якість навчання, умови проживання й побуту в ТНЕУ, дозвілля. Для молодих людей є особливо важливим той факт, що у всіх корпусах і гуртожитках університету встановлено покриття Wi-Fi. Це забезпечує вільний доступ кожного студента до Інтернету. Як наслідок — уже під час першої з трьох хвиль зарахування у студенти наш ВНЗ виконав держзамовлення. Цьогорічного вересня в університеті стало на 300 першокурсників більше, ніж торік. Узагалі не було жодного такого року, щоб ми тривожилися за недобір студентів. Не боїмося навіть об'єктивних демографічних коливань, бо зуміли завоювати добру славу серед тих, хто прагне здобувати якісну сучасну освіту.

Усвідомлюємо, що вищий навчальний заклад без новітньої матеріально-технічної бази не впорається із завданням регенерації знань для юнаків і дівчат, які житимуть і працюватимуть у майбутньому. Тож за останні вісім років ми двічі оновлювали комп'ютерний парк. Нині у користуванніпонад 2120 комп'ютерів. Зрештою, комп'ютери є тільки знаряддям, а основою для здобуття знань є все-таки наукова літературапідручники, посібники, фахові видання. Наприкінці цьогорічного травня новосілля справила наукова бібліотека. Її споруджували два роки, на це будівництво спрямували чималі кошти ВНЗ, допомогло й наше міністерство. Книжковий фонд бібліотеки містить найновіші вітчизняні та зарубіжні видання. Разом з книгозбірнею новий день народження відсвяткував і Центр іноземних мов. Тут готують студентів, викладачів та усіх охочих тернополян до сертифікаційних іспитів. Ми подбали, щоб лінгафонний центр був найсучаснішим на Тернопіллі, тож відкрили нову лінгафонну лабораторію з використанням інтерактивної дошки. Безперечно, потурбувалися про потужний мультимедійний комплекс та аудіосистему. Це дає можливість проводити відеоконференції, слухати лекції зарубіжних фахівців. Кожне робоче місце студента та викладача обладнане комп'ютерами нового покоління. Завдяки таким технічним новаціям з'явилася можливість впровадження індивідуально орієнтованого навчання.

 Чи відкриває ТНЕУ нові спеціальності, які вимагає сьогодення?

Серед нових напрямківміжнародні економічні відносини. Чинник «міжнародний» закладений і в підготовці фахівців з туризму. Нині є велика потреба в аналізі, використанні та захисті інформації в міжнародному інформаційному просторі. Мабуть, тому набуває популярності спеціальність «міжнародна інформація», яку теж можна здобути в нашому університеті. Взагалі, на 2012-2013 навчальний рік запропонуємо вісім нових напрямків підготовки студентів.

 Для опанування знань юнаки та дівчата мають в університеті прекрасні умови. А в побуті?

Уперше за 45-річну історію ТНЕУ всіх теперішніх першокурсників поселили в гуртожитки. Гадаю, держава та міністерство допоможуть нам із введенням до ладу наступного року нової будівлісучасного гуртожитку. Тоді зможемо забезпечити місцем у студентських помешканнях усіх, хто здобуває в університеті знання на денній формі навчання.

Студенти стажуватимуться в інших країнах

 Значну увагу ТНЕУ приділяє співпраці з іноземними вищими навчальними закладами, завдяки цьому в університеті, скажімо, діють українсько-німецький та українсько-нідерландський факультети. Запозичений досвід легко лягає на український освітній ґрунт?

Серед перших в Україні наш університет почав співпрацювати з іноземними ВНЗ, відкривати європейський освітній простір. 2007 року ТНЕУ вступив до Європейської асоціації університетів. Через рік опісля я підписав Велику хартію університетів, що стало важливим аспектом світового визнання досягнень професорсько-викладацького колективу ТНЕУ. Налагодили якнайтісніші контакти та уклали угоди про співробітництво з 52 вищими навчальними закладами різних країн. І не лише з європейськими, а й з США та Об'єднаними Арабськими Еміратами. Така співпраця дає можливість втілювати в життя чимало міжнародних програм, створювати спільні з іноземними колегами факультети. Скажімо, студенти українсько-німецького економічного факультету мають можливість отримати два дипломиТернопільського національного економічного університету та Дрезденського технічного університету. Досі на цьому факультеті приділяли особливу увагу вивченню німецької мови, а з наступного року тут поглиблено штудіюватимуть і англійську.

З польськими ВНЗ започаткували освітній обмін студентами, які опановують знання на українсько-польській програмі фінансів і страхування при факультеті фінансів ТНЕУ. Наші студенти вивчають у рамках цього проекту польську мову і проходять семестрове або річне навчання в університетах Польщі. Водночас польські студенти, здобуваючи вищу освіту в ТНЕУ, відвідують польсько-та англомовні фахові дисципліни й інтенсивний курс вивчення української мови. Згідно з умовами обміну спудеї безкоштовно навчаються та мешкають у гуртожитку як у Тернополі, так і в Польщі. При юридичному факультеті нашого університету діє також Школа польського та європейського права, започаткована чотири роки тому спільно з Ягелонським (м. Краків) університетом. Її слухачами можуть стати студенти будь-якого факультету. На факультеті комп'ютерних інформаційних технологій з 2004 року функціонує англомовна українсько-американська програма. Таких прикладів можна назвати ще чимало. А це означає, що ТНЕУ дає змогу своїм вихованцям отримати досвід навчання та стажування у різних країнах. Інакше не можна: маємо створити всі умови, щоб наші студенти могли зреалізувати себе в освітньому просторі, а випускники стали конкурентоспроможними фахівцями, генераторами нових ідей, як вимагає цього наш суперечливий час.

Хочу зауважити, що ми не ставимо собі за мету укласти якнайбільше угод із партнерами з інших країн. Адже не все можна перенести на український фундамент. Тому запозичуємо лише найкраще, необхідне, прогресивне.

 Охопити весь діапазон функціонування та життя університету в одному інтерв'ю, звісно, неможливо. Давайте сферу наукової діяльності охопимо лише кількома цифрами та фактами.

Цього року науковці університету виконували 116 науково-дослідних робіт. Щорічно вони публікують понад 2500 наукових праць, у тому числі 35 монографій, 7 підручників, 60 посібників. Лише впродовж нинішнього року провели понад 30 наукових заходів міжнародного, всеукраїнського та регіонального рівнів.

У нас діє докторантура з чотирьох та аспірантура з 16 спеціальностей. На засіданнях спеціалізованих вчених рад університету проводять захист докторських і кандидатських дисертацій з восьми спеціальностей. Протягом 2011 року захищено 7 докторських і 64 кандидатські дисертації.

Цьогоріч переможцями II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук стали 20 студентів; II туру Всеукраїнської студентської олімпіади — 17.

 Певна річ, ТНЕУ пишається й своїми випускниками?

Випускники нашого університету займали й посідають значимі державні посади, а також працюють у різних сферах економіки країни. Серед них: заступник голови Державної податкової служби України Сергій Лекарь, радник Президента України, керівник Головного управління з питань реформування соціальної сфери Адміністрації Президента України Анатолій Максюта, голова Наглядової ради ПАТ «Концерн Галнафтогаз», Генеральний почесний консул Литовської Республіки у Львові Віталій Антонов, начальник управління Державного казначейства в Тернопільській області Михайло Мац та багато інших.

Наші випускники досягають успіху не лише в Україні, а й за кордоном. Скажімо, випускниця Тетяна Єрмак працює на Волл-стрит. В інтерв'ю тижневику «Контракти» вона назвала ТНЕУ «фартовим вищим навчальним закладом». Карколомна кар'єра Тетяни у США стала можливою, зокрема, вдалому вибору ВНЗ в Україні. Я ж упевнений і навіть переконаний, що випускники ТНЕУ зуміють докластися до кардинальних позивних змін в економічній ситуації нашої держави.

Микола Шот