Сергій Юрій: «Дбаємо про здоров’я нації та олімпійські перспективи»

 Думаю, ніхто не заперечуватиме того, що вже впродовж багатьох років Тернопільський національний екононуніверситет цілком заслужено вважають одним із найспортивніших навчальних закладів не тільки в нашому краї, а й Україні. І йдеться не лише про те, що вуз представляють у національних чемпіонатах професійні клуби з волейболу, гандболу, баскетболу, які успішно виступають на рівні супер-лігових та вищолігових турнірів. Наприклад, волейболістки «Галичанки-ТНЕУ» - володарки золотих, срібних та бронзових медалей чемпіонату України.

Водночас в університеті велику увагу приділяють розвитку й багатьох інших видів спорту. Завдяки цьому студенти ТНЕУ постійно займають лідируючі позиції на різноманітних змаганнях всеукраїнського масштабу, добиваються вагомих результатів і на міжнародній арені. Зрештою у вузі дбають не тільки про високі досягнення у спорті, а й роблять усе для того, аби студенти мали змогу фізично загартовуватися і оздоровлюватися.

Пригадую, якось ректор ТНЕУ, професор Сергій Юрій, розповідаючи про важливу роль фізичного виховання і спорту у вихованні підростаючого покоління, сказав: «Не подбавши про загартування в молодості, згодом доводиться за це розплачуватися. А тому спорт, фізична культура мають бути невід’ємною часткою життя кожного. Адже з їх допомогою можна досягти такого рівня фізичної досконалості, який гарантує належне здоров’я, а відтак і відповідну продуктивність праці. І про це треба піклуватися як на державному рівні, так і на рівні особистої свідомості».

Разом з тим, такий підхід до справи сприяє тому, що студенти ТНЕУ гідно представляють не лише свій вуз, Тернопілля, а й нашу державу на найпрестижніших спортивних форумах — всесвітніх чемпіонатах, універсіадах, Олімпійських іграх... Вагомим на спортивні здобутки став і рік, що минає.

Про це й ведемо розмову із ректором Тернопільського національного економічного університету Сергієм ЮРІЄМ.

В активі - медалі усіх ґатунків

- Хочу зауважити, що 2011 рік був досить складним у всіх аспектах життя, - сказав Сергій Ілліч. — Але наш навчальний заклад зумів упоратися з труднощами, вдало провівши вступну кампанію, а це означає, що ми змогли аргументовано переконати тисячі юнаків і дівчат в тому, що ТНЕУ — це їх перспектива. А яскравим свідченням того, що в університеті наші студенти зайняті не лише навчанням, є їх вагомі успіхи і в спорті.

Мені було дуже прикро, коли збірна України на зимових Олімпійських іграх у Ванкувері не завоювала жодної медалі. В складі української делегації як єдиний представник від Тернопільщини я побував на цих змаганнях, а тому вже тоді подумав про те, що треба краще працювати, аби в 2011 році закласти надійний фундамент для успішних виступів на літній Олімпіаді 2012 року. І своєрідним лакмусовим папірцям боєздатності, скажімо, українських спортсменів-студентів стала Всесвітня універсіада в Китаї, де вже був відчутний прогрес. Та для мене особливою гордістю стало те, що просто відмінно виступили на спортаренах китайського Шеньчженя студенти Тернопільського національного економічного університету.

У складі збірної України наші спортсмени були представлені доволі чисельною ланкою. Із двохсот двадцяти учасників майже десять відсотків складали наші студенти. І вони повернулися додому з відзнаками усіх гатунків. Золоту медаль Всесвітньої універсіади в естафетному бігу 4x100 завоювала легкоатлетка з ТНЕУ Ганна Тітімець. Є в активі наших студентів і дві срібні медалі. Якщо другий результат досвідченої Олени Кривицької з фехтування можна зарахувати до розряду прогнозованих, то успіх Ольги Калініної в шаховому турнірі став приємним сюрпризом. А Анатолій Ласкута та Андрій Бурдун стали бронзовими призерами всесвітнього студентського форуму.

Впритул до п'єдесталу наблизилася й наша легкоатлетка Ганна Князева, яка у потрійному стрибку показала четвертий результат. У десятку кращих у суперництві із стрибків у довжину увійшла Інна Ахкозова, яка також була дванадцятою і серед семиборців. Дійшла до півфінальної стадії в бігу на 1500 м Анжеліка Шевченко. А збірна волейбольна команда України, укомплектована здебільшого вихованками ТНЕУ, під керівництвом наставника нашої «Галичанки» Андрія Романовича у підсумку завершила турнір у шістці кращих студентських волейбольних колективів світу.

Усі ці здобутки — передусім результат надзвичайно важкої праці спортсменів та їх тренерів. Є значна заслуга і нашого університету, який створив належні умови для тренувальної роботи, а також факультетів, де навчаються ці студенти-спортсмени. А загалом цей успіх — яскраве свідчення того, що в ТНЕУ по-справжньому дбають про розвиток спорту, а відтак сприяють зростанню іміджу не лише вузу, Тернопілля, а й держави на міжнародній арені.

Серед лідерів - легкоатлети, дзюдоїсти, регбісти...

- Як відомо, Сергію Іллічу, всесвітнім студентським змаганням передували традиційні всеукраїнські старти, які, власне, й визначали претендентів на поїздку у Шеньчжень. Якщо не помиляюся, тут команда ТНЕУ вже традиційно займає високі позиції...

- Цьогорічна X універсіада України, як і усі попередні, покликана сприяти розвитку студентського спорту і передусім його масовості. Тому до участі у змаганнях стараємося залучити якомога більше перспективної молоді. І це гарантує результат. Ми укотре здобули незаперечну перемогу у своїй підгрупі, випередивши найближчих конкурентів із значним очковим відривом. А серед усіх вузів України у командному заліку поступилися тільки трьом спеціалізованим — Львівському держуніверситету фізичної культури, Київському національному університету фізичного виховання і спорту, Харківській державній академії фізичної культури. З деяких видів спорту незаперечними лідерами змагань були наші дзюдоїсти та легкоатлети, які посіли перші місця, представники спортивної гімнастики (3 місце), у десятку кращих увійшли регбісти, гандболісти, плавці... Усього ж спортсмени вузу в шести видах спорту завоювали 15 золотих, 11 срібних та 12 бронзових медалей. На найвищі сходинки п'єдесталу пошани піднімалися, зокрема, легкоатлети Ганна Тітімець, Анжеліка Шевченко, Артем Казбан, Денис Тесленко, Катерина Столярова, Наталія Лупу, Інна Ахкозова, Ганна Князєва, Дмитро Лашин, дзюдоїсти Андрій Колісник, Олег Глущенко, Олена Сайко та інші.

На жаль, доводиться констатувати, що змагання за програмою X Всеукраїнської універсіади так і не завершилися, оскільки з багатьох видів спорту команди не виступали. Причина вже традиційна — брак коштів та відсутність належної спортивної бази. Прикро про це казати, але таке ставлення до масових спортивних заходів свідчить про недержавницький підхід у такій важливій справі, як турбота про здоров'я нації.

Зовсім іншу картину мав змогу бачити у китайському Шеньчжені, де відбувалася Всесвітня універсіада. Щодо рівня інфраструктури для її проведення, то за дванадцятибальним оцінюванням я б поставив тринадцять (!). Бо настільки усе чітко продумали і злагоджено організували, що й претензій ніяких не було. Мені довелося побувати вже на багатьох студентських форумах, але в Китаї організатори, мабуть, перевершили усіх, надавши цьому спортивному дійству дуже високої суспільної значимості. І йдеться не лише про сучасні спортивні бази, а й про умови проживання, якість харчування, обслуговування... Я бачив, як у скелі видовбували спеціальні ніші, у які засипали землю, а відтак висаджували різні рослинки. І все для того, аби навколишній пейзаж милував око...

Замість універсіади – фестиваль з ігрових видів

- А чи є достовірною інформація про те, що надалі всеукраїнські універсіади не проводитимуть?

- Наскільки мені відомо, у їх проведенні вже «нема доцільності» , бо немає належної інфраструктури. Та й на чому ж ще зекономити, якщо не на спорті? Натомість з наступного року стартує І Всеукраїнський студентський фестиваль серед університетів з ігрових видів спорту. Фінальна його стадія запланована на 20-25 червня 2012 року у Харкові. За його підсумками кращі колективи здобудуть право брати участь у І Європейських студентських іграх серед університетів, які відбуватимуться з 13 по 23 липня в іспанському місті Кордоба.

Що це за змагання? їх проводитимуть із 15 ігрових видів. Це значно менший діапазон змагань, ніж в універсіадах. Але наш університет має намір максимально задіяти свій спортивний потенціал і для участі у фестивальній боротьбі. Будемо виставляти команди щонайменше з 14 видів спорту. І вже реально намагаємось оцінити свої шанси.

На що можемо розраховувати під час фестивалю у Харкові? Скажімо, у турнірі баскетбольних колективів, думаю, боротимемося за лідерство, оскільки серед наших студентів нині є чимало таких, які грають у провідних майстрівських клубах України. На високі призові місця сподіваємося також у суперництві жіночих волейбольних та гандбольних команд, серед представників легкої атлетики, боротьби, важкої атлетики... Таким чином сподіваємося, що і на І Всеукраїнському фестивалі зможемо у загальному заліку посісти місце в четвірці кращих серед усіх університетів України.

А це передусім дозволить нашим командам здобути право дебютувати і в Європейських студентських іграх, де також надіємося на те, що наші вихованці поповнять університетську скарбничку медалями різних гатунків.

Спортсмени ТНЕУ - на Олімпіаді-2012

- А тепер, Сергію Іллічу, давайте перейдемо до ще однієї важливої теми спортивного спрямування — олімпійської. І почнемо з того, які шанси у представників ТНЕУ потрапити на Олімпійські ігри, що відбудуться у наступному році в Англії?

- Як я уже казав, ці головні змагання чотириріччя є пріоритетними, і до них наші спортсмени готуються з особливою відповідальністю. І нині мені особливо приємно відзначити, що серед представників ТНЕУ кандидатами на поїздку в Лондон є 12 (!) чоловік. Це, зокрема, наші легкоатлетки Людмила Йосипенко, Юлія Баралей, Наталія Лупу, Ольга Бібік, Ганна Тітімець, Інна Ахкозова, борці Олександр Шишман та Марія Лівач, велосипедистка Наталія Кромпець, дзюдоїст Роман Гонтюк, фехтувальниця Олена Кривицька, важкоатлетка Марія Хлян.

Звичайно, нема гарантії, що усі вони обов'язково виступатимуть на Олімпіаді-2012, але однозначно можу стверджувати, що без бою від своєї мрії не відмовиться ніхто. Впритул наблизилися до неї четверо наших легкоатлеток - Ганна Тітімець, Інна Ахкозова, Наталія Лупу, Людмила Йосипенко, які вже вибороли ліцензії на право участі в XXX Олімпійських іграх в Лондоні.

Усі ці вищеназвані наші студенти та випускники пройшли справжню школу майстерності, виборюючи медалі усіх гатунків спочатку на всеукраїнських універсіадах, а відтак і на всесвітніх спортивних студентських форумах. Звичайно, ми гордимося тим, що колишній наш студент Роман Гонтюк уже двічі виборював медалі (срібну і бронзову) на Олімпійських іграх. Але сподіваємося, що це лише початок тих вагомих здобутків, які ще попереду. І дуже хотілося б, щоб уже на Олімпіаді в Лондоні славні спортивні досягнення нашого навчального закладу примножилися.

Сергій Бубка, Валерій Борзов, Яна Клочкова - у Тернополі?

- Ви очолюєте Тернопільське обласне відділення НОК України. Що можете сказати про ефективність його роботи, спрямованої передусім на те, аби якомога більше молодих людей долучилися до реалізації ідей олімпійського руху?

- У цьому напрямку наше відділення намагається працювати особливо активно, оскільки добре розуміємо, що різноманітні олімпійські заходи - найкращий спосіб залучити юнаків і дівчат до систематичних занять спортом, фізкультурою. Особливу увагу приділяли проведенню "Олімпійських уроків" та "Олімпійських тижнів" у нашій області.

Представники відділення намагалися якомога частіше брати безпосередню участь у їх організації. Зокрема, вони побували на таких заходах у тернопільських загальноосвітніх школах №№5, 6, 18, 23, 24. Перед школярами виступали відомі спортсмени - Олександр Волинець, Віра Зозуля, Ігор Боднар, Ольга Стефанишин та інші.

Виїжджали також у села Настасів та Дубівці, у райцентри Заліщики, Кременець, Збараж, Бережани, Підволочиськ та інші. Про те, що "Олімпійські уроки" на Тернопіллі набули широкої популярності, свідчить і статистика: вони відбулися у 854 школах за участю понад 90 тисяч учнів.

Активно втілюємо у життя іще одну ініціативу НОК України — "Олімпійське лелеченя". За підтримки Тернопільського олімпійського відділення в цьому році проведено і чимало змагань з різних видів спорту. Зокрема, "Тернопільська озеряна-2011", турніри з вільної та греко-римської боротьби "Тернове поле", "Тернопіль-2011", пам'яті Богдана Сцібайла, а також з волейболу, стрибків на лижах з трампліна...

- На початку цього року мені довелося бути у Києві на одному із спортивних заходів, де мав змогу поцікавитися у президента НОК України Сергія Бубки, як він оцінює роботу Тернопільського олімпійського відділення. Сергій Назарович, зокрема, відзначив, що останнім часом олімпійське життя на Тернопіллі набуло більш активних форм.

Недавно відбулася XXV генеральна асамблея НОК України, на якій роботу нашого відділення також було оцінено позитивно. Та з особливою приємністю хочу повідомити, що на цьому ювілейному зібранні ми домовилися про те, що у квітні наступного року в Тернополі буде проведено всеукраїнську нараду-семінар Національного олімпійського комітету. А це є найкращим підтвердженням визнання роботи олімпійського підрозділу, якщо нам довіряють організацію такого важливого заходу. У ньому, до речі, візьмуть участь не лише делегації з усіх обласних олімпійських відділень, керівники владних структур, а й чимало відомих спортивних особистостей, які входять до складу керівних органів НОК України. Отож, крім нашого головного олімпійця Сергія Бубки, у Тернопіль навесні можуть завітати, скажімо, Валерій Борзов, Яна Клочкова...

І це, переконаний, стане найефективнішим спортивним дійством, спрямованим на втілення в повсякденне життя ідей олімпійського руху та здорового способу життя.

Ярослав МАРМАШ.