Іван ПЛІШКО: «ДРУЖБА – СКЛАДОВА ЩАСТЯ МЕШКАНЦІВ ГУРТОЖИТКІВ ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ»

Побутує думка, що студентське життя сповна відчув той, хто під час навчання мешкав у гуртожитку. Гуртожиток на декілька років стає студентові другою домівкою, де є свої закони, вимоги, обов'язки, правила, відповідальність.

Гуртожиток - це домівка, у якій кожен відповідає за свої вчинки сам.

Молодих людей життя у гуртожитку приваблює, насамперед, відчуттям свободи від батьківської опіки.

Поселившись у гуртожиток, студент презентує себе ровесникам, в першу чергу, через етику спілкування, культуру поведінки, моральність душі...

Тернопільський національний економічний університет має чимало студентських гуртожитків, які утворюють ціле студмістечко на масиві Дружба, що у Тернополі.

Сьогодні гість редакції - директор студмістечка ТНЕУ Іван Володимирович ПЛІШКО (+38-096-540-87-07).

- Іване Володимировичу, хто має право бути поселеним у гуртожиток?

- Кожен студент, який виявив бажання мешкати у гуртожитку. Також варто нагадати, що рішенням ректорату Тернопільського національного економічного університету, усім першокурсникам університету гарантоване поселення у студентські гуртожитки.

- Чи виправдовують першокурсники такий своєрідний кредит довіри?

- Як хто... Зрештою, при поселенні у гуртожиток, студент підписує з університетом угоду, яка складена згідно з вимогами чинного законодавства України та «Положенням про студентський гуртожиток ТНЕУ», де чітко прописані права сторін, обов'язки, відповідальність...

Хочу звернути увагу мешканців гуртожитків, що умови угоди треба не тільки знати, а й дотримуватись їх і, головне, виконувати.

- Серед усього іншого, в угоді записано про дострокове її припинення в односторонньому порядку у випадку... Будь ласка, назвіть випадки, які призвели до виселення студентів з гуртожитку.

- На жаль, випадків є чимало. Наприклад, студент, вживши надмір оковитої, добре надебоширив... Буває, що студентам «заважають» двері... Було й таке, що запізнившись, студент порушив правила проживання, а замість вибачень, повівся брутально... Усього не переповісти... Але процедура дострокового розірвання угоди є тривалою, а студента з гуртожитку можна виселити, як і поселити, до речі, лише наказом ректора університету.

- Отже, першокурсникам - зелене світло. А за яким критерієм поселяєте у гуртожитки старшокурсників?

- Правом на першочергове поселення у гуртожитки мають студенти-пільговики: сироти, інваліди, діти з багатодітних сімей та постраждалі від чорнобильської аварії... Важливо зазначити, що студенти старших курсів мають переважне право на поселення в студентський гуртожиток за умови виконання всіх зобов'язань мешканця у минулому навчальному році.

Рішення про поселення чи не поселення приймає орган студентського самоврядування факультету спільно з деканатом, враховуючи успішність студента та дотримання вказаних умов.

- Іване Володимировичу, а якщо студент чи студентка живуть тихенько, як мишки, і добре вчаться, чи можуть вони бути впевненими, що з 1 вересня, після канікул, вони знову будуть поселені у гуртожиток?

- Абсолютно. І як правило, навіть у тій же кімнаті, якщо вона стала їхньою домівкою.

Є лише дві умови, за яких студент-мешканець може бути не поселений у гуртожиток. Перша - не має бажання проживати у студентському гуртожитку. Друга - його минулорічні «заслуги» не дають підстав для цього.

В угоді на проживання у студентському гуртожитку це передбачено.

Відтак активістам суспільно-громадського життя факультету й Університету є більше шансів стати мешканцями гуртожитку.

- До речі, а як співпрацює дирекція студмістечка зі студентським самоврядуванням, адже знаємо про вечірки у гуртожитках, дискотеки...

- Це болюче питання - вечірки у гуртожитках. І я вважаю, що саме студентське самоврядування факультетів, університету має взяти на себе відповідальність за організацію і зміст проведення тієї чи іншої вечірки -дозвілля повинне мати виховний характер. А тепер - щодо співпраці. Дирекція студмістечка координує роботу органів студентського самоврядування факультетів. Разом із профспілковим комітетом студентів ТНЕУ вирішуємо питання побуту, відпочинку й інші аспекти проживання мешканців. Діємо за принципом: наш договір і можливості, ваша ініціатива і бажання їх втілення у життя.

- Тернопільський національний економічний університет - один із найпрестижніших вищих навчальних закладів в Україні. Відрадно, що потік абітурієнтів і кількість студентів в Університеті щороку збільшується. Відтак, збільшується й кількість бажаючих мешкати у гуртожитку. Де розмістити усіх?

- За останні роки адміністрація університету доклала багато зусиль щодо забезпечення студентів місцями в гуртожитках і поліпшення побутових умов проживання. У всіх гуртожитках зроблено ремонт, підведено інтернет. Незабаром буде здано в експлуатацію новий студентський гуртожиток поліпшеного планування на 380 місць. І наше спільне завдання - зберегти здобуте і домогтися більшого.

- Що робити студентові, який не зміг вчасно - згідно з правилами проживання - прийти до гуртожитку?

- Гуртожитки нашого університету функціонують цілодобово. Вхід у гуртожитки - за пред'явленням перепустки, а після 24 години - із записом у журналі про причини запізнення.

- Іване Володимировичу, що побажаєте мешканцям студмістечка у перший день їхнього проживання у гуртожитках, і на цілий навчальний рік.

- Насамперед, вітаю усіх із початком нового навчального року - це мрія першокурсників, яка уже стала реальністю. Також хочу нагадати, що не той є мешканцем гуртожитку, хто лише проживає у ньому, а той, хто, застосовуючи креативне мислення, намагається поліпшити умови проживання, полегшити відповідальність за власні вчинки, і намагатиметься жити так, щоби студентські роки вважалися найкращими роками життя.

А ще хочу порадити студентам - мешканцям гуртожитків знаходити час для: читання - бо це основа знання; здоров'я - бо це скарб життя; роздумів - бо це джерело сили; дружби - бо це складова щастя.

Розпитувала

Марія БАЛЩЬКА