Антон ШЕВЧУК: «МАЙБУТНЄ УНІВЕРСИТЕТУ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД АКТИВНОЇ ЖИТТЄВОЇ ПОЗИЦІЇ КОЖНОГО СТУДЕНТА»

Первинна профспілкова організація студентів Тернопільського національного економічного університету має свою історію, традиції, звичаї. Минають роки... Змінюються очільники організації... Та незмінною залишається турбота про молодих людей, що навчаються у вищій економічній школі Тернополя, яку віднедавна очолює випускник факультету фінансів Антон ШЕВЧУК (телефон 47 50 79; 0976645921).

- Антоне, чим керується у своїй діяльності первинна профспілкова організація студентів Тернопільського національного економічного університету?

- Первинна профспілкова організація студентів Тернопільського національного економічного університету є добровільним неприбутковим громадським об'єднанням осіб, котрі перебувають на навчанні як державної, так і контрактної формах. Дана організація студентів діє відповідно до Конституції України, Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", Закону України "Про об'єднання громадян", Закону України "Про вищу освіту", нормативно-правових актів Кабінету Міністрів.

Первинна профспілкова організація у своїй діяльності керується статутом профспілки працівників освіти і науки України, положенням про профспілку, рішенням профспілкових органів.

-Як дбає профспілковий комітет про студентів-пільговиків?

- Профком студентів ТНЕУ значну увагу приділяє соціальному захисту студентів-сиріт та студентів позбавлених батьківського піклування. На сьогодні в університеті навчається 64 студентів сиріт та студентів позбавлених батьківського піклування, з них 63 перебувають на повному та 1 на частковому державному забезпеченні. Це найбільша кількість пільговиків серед усіх Тернопільських вищих навчальних закладів.

Студенти університету, що мають проблеми зі здоров'ям можуть оздоровитися в санаторії-профілакторії ТНЕУ (на 21 календарний день), сплачуючи лише 10% вартості путівки. Для цього необхідно подати наступні документи:

- медичну довідку форми   № 70/о;

- копію паспорта;

- а також заповнити бланк заяви, яку можна отримати в профкомі.

- Що гарантує профспілковий комітет усім студентам?

- Студенти, котрі є членами профспілки, мають змогу отримати одноразову матеріальну допомогу протягом календарного року.

Значну увагу профком студентів приділяє оздоровленню студентської молоді, котра отримує пільгові путівки на університетську базу «Оселя Університетська» (АР Крим) та у НКЦ «Свалява» - на Закарпатті.

-Як профком студентів організовує дозвілля студентської молоді?

- Профком студентів тісно співпрацює з відділом гуманітарної освіти та виховання, допомагає організації та проведенні різного роду заходів, таких як: фестиваль «Студентська Ліра», конкурс художнього читання «На березі кохання», фотоконкурс «Мій погляд на Тернопіль»; розважальний квест між студентами - першокурсниками «Лабіринт ТНЕУ»; конкурс творчих робіт «Осінні барви рідного краю»; конкурс «З колядою в Рік новий» та «Різдвяний салат», КВК, конкурс читців

поезії Т. Шевченка та багато інших.

За останній навчальний рік стало регулярним проведення показу кінофільмів у всіх студентських гуртожитках університету. Кожного семестру студенти відвідують театр, безкоштовні квитки вони можуть отримати від свого голови профбюро факультету.

Віднедавна студенти кожного факультетів один раз в навчальний семестр за кошти профкому мають змогу поїхати в екскурсійну поїздку по території України.

У квітні 2012 року за сприяння профспілкового комітету студентів була організована закордонна поїздка «Прага - Дрезден».

Також стало традицією організовувати для студентів нашого університету вечірки, приурочені до студентських свят.

Доцільно зазначити, що кожен із організованих профкомом заходів користується популярністю у студентів.

- Антоне, скажіть, будь ласка, чим зацікавлюєте студентську молодь?

- Профкомом співробітників та студентів ТНЕУ було укладено спільний договір з автошколою Тернополя, де наші студенти та працівники можуть навчатись на пільгових умовах.

Профспілковий комітет є головним обласним офісом з виготовлення студентських міжнародних квитків ISIC. Міжнародне посвідчення студента ISIC - єдине офіційно визнане у понад 110 країнах світу посвідчення особи студента. Воно дозволяє отримати різного роду знижки за кордоном, в тому числі: на авіапереліт, на проїзд у громадському транспорті, дисконтні знижки в магазинах.

Щоб отримати дане посвідчення потрібно принести копію студентського квитка та паспорта, а також заповнити бланк заяви.

- Хто допомагає голові ПК студентів вирішувати Ваші питання?

- Профком студентів - дружній колектив, який складається з 13-ти членів, кожен з яких є головою профбюро свого факультету. Всі вони молоді, енергійні та цілеспрямовані особистості, які докладають максимум зусиль для того, щоб робота профкому була ефективною та якісною.

- І насамкінець - побажання голови профспілкового комітету студентів університету Антона Шевчука першокурсникам - 2012.

-   Шановні першокурсники, вітаю вас із тим, що відтепер вистуденти Тернопільського національного економічного університету. Поповнивши нашу велику університетську родину, ви повинні усвідомлювати, що саме від вас та ваших вчинків залежить майбутнє групи, факультету й університету в цілому.

Зичу усім міцного здоров'я, успіхів та активної життєвої позиції.

У студпрофкомі засідала

Марія БАЛІЦЬКА