Михайло Чорний: «За рішенням кафедри, студенти-активісти можуть звільнятися від іспиту. а підсумкова оцінка з дисципліни для них розраховується як середня арифметична проста з оцінок, одержаних за заліковими кредитами»

Відкритість до між університетського спілкування є запорукою успіху вищого навчального закладу. Тернопільський національний економічний університет має творчі, освітянські та наукові зв'язки з університетами Канади, США, Великобританії, Швеції, Фінляндії, Німеччини, Польщі, Болгарії, Франції, Нідерландів, Данії, Греції, Китаю, Словаччини, Італії, Іспанії, Ірландії, Російської Федерації, Швейцарії, Австрії, Білорусі та інших країн. У 2007 році ТНЕУ вступив до Європейської Асоціації Університетів. Вагомим здобутком навчального закладу є членство низки науковців університету в Європейській асоціації міжнародної освіти (м. Амстердам, Нідерланди, 1999). У 2008 році важливим аспектом світового визнання досягнень професорсько-викладацького колективу ТНЕУ стало приєднання вищого навчального закладу до світової університетської спільноти й підписання ректором Великої хартії університетів. У квітні 2011 року ТНЕУ удостоєний почесного звання «Лідер національної освіти» за багаторічну науково-педагогічну діяльність і нагороджений золотою медаллю в номінації «Міжнародне співробітництво в галузі освіти». У травні 2011 року Тернопільський національний економічний університет нагороджено Сертифікатом Якості Швейцарського Інституту Стандартів Якості «International Quality Certificate» (SIQS). У листопаді 2011 року Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України університет нагороджено дипломом та золотою медаллю в номінації «Розвиток студентської науково-дослідної роботи».

У Тернопільському національному економічному університеті діє кредитно-модульна система оцінювання знань студентів, про яку читачам «Університетської думки» розповідає начальник навчального відділу ТНЕУ, к.е.н., доцент, Михайло Петрович ЧОРНИЙ.

- Михайле-Петровичу, першокурсники нашого універистету, які у школах навчалися за 12-бальною системою, змушені якнайшвидше вникнути в суть оцінювання знань у ТНЕУ. Давайте, допоможемо їм і розтлумачимо те, що вони повинні знати найперше...

- Найперше, першокурсники повинні усвідомити, що вони стали студентами престижного вищого навчального закладу, який має власні традиції, систему оцінювання знань, статут, гімн. Вірю, що студенти, які прийшли до університету за знаннями, одразу зрозуміють переваги кредитно-модульної системи оцінювання знань.

- Положення про кредитно-модульну систему організації навчального процесу розроблене для забезпечення впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу (далі - КМСОНП), розробки та застосування елементів Європейської кредитно-трансферної та акумулюючої системи (далі - ECTS) у навчально-виховному процесі ТНЕУ, створення сучасної адаптованої до європейських стандартів системи управління якістю освітньої діяльності суб'єктів навчального процесу. А якщо коротко, то як же здійснюється Контроль успішності студента та якості навчання?

- Контроль успішності студента та якості навчання відбувається згідно із затвердженим Порядком оцінювання знань студентів при кредитно-модульній системі організації навчального процесу університету.

Даний Порядок розроблено з метою удосконалення системи контролю якості знань студентів для стимулювання їх систематичної, ритмічної самостійної роботи, підвищення об'єктивності оцінювання знань та адаптації до вимог, визначених Європейською системою залікових кредитів (ECTS), особливостей кредитно-модульної системи організації навчального процесу (КМСОНП).

Порядок унормовує основні принципи організації поточного, підсумкового та триместрового (семестрового) контролю знань студентів, на яких поширюється дія Тимчасового положення про організацію навчального процесу в кредитно-модульній системі підготовки фахівців у Тернопільському національному економічному університеті, а також методику переведення показників академічної успішності студентів ТНЕУ в національну шкалу та шкалу ECTS.

- Які ж основні принципи організації поточного, підсумкового модульного та семестрового контролю

- Оцінювання знань студентів з навчальних дисциплін здійснюється шляхом проведення кредитно-модульних контрольних заходів, які включають поточний, підсумковий модульний та семестровий контроль.

Поточний контроль здійснюється під час проведення практичних, лабораторних і семінарських занять і має на меті перевірку знань студентів з окремих тем та рівня їх підготовленості до виконання конкретної роботи. Форма проведення поточного контролю під час навчальних занять і система оцінювання рівня знань та умінь визначаються відповідною кафедрою. Результати поточного контролю за триместр (семестр) визначаються як середня з поточних оцінок за 100-бальною шкалою, відображених у журналах обліку відвідування та успішності викладача та академічної групи, можуть включатися до залікового кредиту як окремий заліковий модуль, якщо це передбачено робочою програмою дисципліни.

Підсумковий модульний контроль проводиться з метою оцінки результатів навчання після закінчення логічно завершеної частини лекційних та практичних (лабораторних, семінарських) занять з певної дисципліни -змістового модуля. Завданням підсумкового модульного контролю є перевірка розуміння та засвоєння певного матеріалу, вироблення навичок проведення розрахункових робіт, умінь самостійно опрацьовувати тексти, здатності осмислити зміст декількох тем дисципліни, умінь публічно чи письмово представити певний матеріал. Форми підсумкового модульного контролю та система оцінювання рівня знань, та умінь студентів визначаються кафедрою та відображаються у робочій програмі дисципліни. Оцінки з підсумкового модульного контролю за 100-бальною шкалою відображаються у журналах обліку відвідування та успішності викладача й академічної групи і включаються як окремий заліковий модуль до залікового кредиту.

Кафедрами можуть використовуватися різні форми підсумкового модульного контролю результатів навчання студентів з врахуванням специфіки дисциплін та відповідним відображенням у робочих програмах. Наприклад, за рішенням кафедри студентам, які брали участь у науково-дослідній роботі - у роботі конференцій, студентських наукових гуртків та проблемних груп, підготовці публікацій - а також були учасниками олімпіад, конкурсів тощо можуть отримати додаткові бали.

Семестровий контроль проводиться у формі екзамену, диференційованого заліку або заліку в обсязі навчального матеріалу, визначеного робочою навчальною програмою і в терміни, встановлені робочим навчальним планом та графіком навчального процесу.

Екзамен - це форма підсумкового контролю, яка передбачає перевірку розуміння студентом теоретичного та практичного програмного матеріалу в цілому, здатності творчо використовувати накопичені знання та уміння, формувати власне ставлення до певної проблеми тощо. Оцінювання здійснюється за 100-бальною шкалою. Зміст екзаменаційних завдань та система оцінювання встановлюються кафедрами, а оцінка включається до залікового кредиту як окремий заліковий модуль, якщо це передбачено робочою програмою дисципліни.

Диференційований залік та залік - це форма підсумкового контролю, що полягає в оцінці засвоєння студентом навчального матеріалу з певної дисципліни виключно на підставі оцінювання залікових модулів. Оцінка з дисципліни за 100-бальною шкалою розраховується як середня у відповідності з ваговими коефіцієнтами, передбаченими у робочій програмі.

Якщо на екзамені студент отримав від 35 до 59 балів, підсумкова оцінка в балах у відомість не виставляється, а у графі «Підсумкова оцінка з дисципліни за шкалою ECTS» виставляється FX (незадовільно з можливістю повторного складання), і у студента виникає академічна заборгованість. Якщо на екзамені студент отримав від 1 до 34 балів, підсумкова оцінка в балах у відомість не виставляється, а у графі «Підсумкова оцінка з дисципліни за шкалою ECTS» виставляється F (незадовільно з обов'язковим повторним курсом).

 

 

За шкалою

університету

За національною шкалою

За шкалою ECTS

90-100

відмінно

А (відмінно)

85-89

75-84

добре

В (дуже добре)

С (добре)

65-74

60-64

задовільно

Д (задовільно)

Е (достатньо)

35-59

1-34

незадовільно

FX (незадовільно із можливістю повторного складання)

F (незадовільно з обовязковим повторним курсом)

 

Якщо протягом триместру (семестру) студент не з'являвся на заняття (не залежно від причин), або не має модульних оцінок, у відповідних графах відомості виставляються нулі (0), а у графі екзамену - відмітка про не допуск. В цьому випадку підсумкова оцінка з дисципліни також дорівнює нулю (0), а оцінка за шкалою ECTS - F (незадовільно з обов'язковим повторним курсом).

- І все ж, у Положенні про кредитно-модульну систему організації навчального процесу передбачено Порядок ліквідації академічної заборгованості.

- Звісно, студентам, які мають з дисципліни оцінку «незараховано», одержали на екзамені від 35 до 59 балів (незадовільно з можливістю повторного складання), які були недопущені або не з'явилися на екзамен, дозволяється у місячний термін після завершення сесії ліквідувати академічну заборгованість за заявою, поданою у деканат, відповідно до графіку ліквідації академзаборгованості.

Якщо студент отримав більше двох незадовільних оцінок з дисциплін, від підлягає відрахуванню з Університету за академічну неуспішність.

Результати ліквідації академзаборгованості та загальна оцінка з дисципліни заносяться у відомість.

Студенти, які отримали по залікових модулях або на екзамені оцінку від 1 до 34 балів (незадовільно, з обов'язковим повторним курсом) зобов'язані написати заяву про повторне вивчення дисципліни на умовах діючих Положень.

- Михайле Петровичу, Ви зорієнтували студентів, які, так би мовити, ще у роздумах: для чого вони прийшли в Університет. А тепер виберемо найголовніше для тих мудреців-активістів, які бачать себе економістами, фінансистами, банкірами, менеджерами, управлінцями, юристами...

- За рішенням кафедри, студенти, які за результатами поточного та підсумкового контролю мають 90 балів і більше, а також брали активну участь у науково-дослідній роботі - у роботі конференцій, студентських наукових гуртків та проблемних груп, підготовці публікацій - а також були учасниками олімпіад, конкурсів тощо, можуть звільнятися від іспиту, а підсумкова оцінка з дисципліни для них розраховується як середня арифметична проста з оцінок, одержаних по залікових кредитах.

Системою оцінювання знань

студентів ТНЕУ цікавилася

Марія БАЛЩЬКА