ТНЕУ та митники співпрацюватимуть

Полковники та підполковники державної митної служби України приїхали з різних регіонів спеціально заради виїзної колегії відомства, яка відбулась 30 серпня в приміщенні ТНЕУ. Колегію вирішили проводити саме в Тернополі з двох причин: перша — зустріч із представниками бізнесу Тернопільської області, а друга — продовження договору про співпрацю служби митниці і ТНЕУ. Вже 10 років митна служба співпрацює з університетом з питань підготовки майбутніх митників. Перший випуск фахівців за спеціальністю «Фінанси в системі митних органів» відбувся у 2007 році.

— За всі ці роки на роботу до митниці прийшло 230 випускників, які навчалися за направленням. І приємно, що лише одна людина з них звільнена за недотримання присяги законодавству. Митній службі потрібні кваліфіковані молоді працівники з хорошою освітою, і економічний університет дуже нам в цьому допомагає,пояснює голова Держмитслужби Ігор Калєтнік.

Відтак, аби плідна співпраця й надалі готувала все більше хороших працівників для митної служби, було підписано договір щодо продовження співпраці служби з університетом.

ТНЕУ — не єдиний навчальний заклад в Україні, що має договір з державною митницею, але він входить до трійки університетів, які співпрацюють з цим відомством. Відтак є ще два міста-партнериКиїв і Одеса.

Студентів дуже ретельно готують до роботи на митниці. До прикладу, вони особливо наполегливо вивчають право, іноземні мови. У них нараховується аж чотири правові дисципліни, зокрема митну справу вони вивчають англійською. Окрім цього, випускники вільно володіють польською, російською і французькою. Чимало уваги приділяємо не лише теорії, а й практиці: завжди все прочитане в книжках відтворюють на заняттях, відвідують контрольні пости і завдяки цьому на власні очі можуть подивитись, що і як їм треба буде робити в майбутньому, розповідає проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ Андрій Крисоватий.

Отож, аби студенти й надалі мали всі ці умови, Валентин Хоптян, Ігор Калєтнік та Андрій Крисоватий урочисто підписали договір про п'ятирічну співпрацю Тернопільського національного університету з Державною митною службою України.

 

Ольга Мозгова