У ЗДОРОВОМУ ТІЛІ — ЗДОРОВИЙ ДУХ!

У Тернопільському національному економічному університеті створені найкращі умови для саморозвитку студентів, які дбають про своє здоров'я. До послуг студентів спортивні зали, майданчики, зал аеробіки, легкоатлетичний манеж, зал для ігрових видів спорту. Сьогодні на запитання «Університетської думки» відповідає випускниця ФМБМ за спеціальністю — менеджмент зовнішньоекономічної діяльності; майстер спорту України зі спортивної аеробіки, тренер центру фізичної культури та спорту ТНЕУ Алла ГРУБАЩУК

- Алло, як ти подружилася зі спортивною аеробікою?

- Уже на першому курсі я дізналася про різні види спорту у ТНЕУ і одразу вибрала спортивну аеробіку, бо ще у школі активно займалася цим видом спорту і навіть відстоювала честь своєї 28 Тернопільської школи.

- Можеш згадати свій перший візит на тренування...

- Та я його просто ніколи не забуду, адже нас - першокурсників ФМБМ -дуже приязно зустріли тренери Наталія Борисівна Вежнавець і Любов Петрівна Карпик, і нам видалося, ніби ми знайомі з ними усе життя.

- Але на тренуваннях, особливо, коли хочеш чогось досягнути у житті, потрібно бути вимогливо-строгим...

- Розумієте, у цих жінках Бог мудро поєднав вимогливість і турботу, строгість, справедливість і людяність,.:;.

- Чим запам'ятався тобі найперший виступ?

- Уже на першому курсі я входила до збірної команди ТНЕУ, і ми вибороли для університету Кубок зі спортивної аеробіки Тернопільської області серед вищих навчальних закладів. Наш ректор Сергій Ілліч Юрій сам любить спорт і підтримує усіх, хто дбає про здоровий спосіб життя. Він привітав нас із перемогою, і відтоді, як дозволяє йому вільний час, ректор присутній на спортивних вечорах, які організовує кафедра спорту ТНЕУ.

- А згодом про красивих і спортивних студенток ТНЕУ дізналися в Україні...

- При сприянні ректора університету, ми маємо змогу брати участь у чемпіонатах, кубках та універсіадах України зі спортивної аеробіки та фітнесу, адже ми їздили у відрядження, наприклад, у Київ, Запоріжжя, Суми, Львів, Житомир, Красноармійськ, Донецьк, Севастополь, Ялту... Також університет постійно дбає про наше матеріально-технічне забезпечення, зокрема про спортивний інвентар, костюми, взуття та ін.

- Якось мене запросили на прямий ефір "Ранок з ТТБ", і допоки ми узгоджували із ведучою тему нашої розмови, для глядачів транслювалася спортивна аеробіка. Я була приємно вражена тим, що оті красиві, стрункі, активно-спортивні дівчата — студентки нашого університету, якими тепер опікуєшся ти. Як підбираєш команду?

- Ще коли я була сама студенткою, тренер Наталія Борисівна допомогла мені підготувати цикл уроків зі спортивної аеробіки та фітнесу. Це було гарним стартом, і відтоді я, власне, на телебаченні продовжую справу свого тренера Н. Б. Вежнавець, а Любов Петрівна Карпик минулоріч передала мені естафету тренера, за що я їм дуже вдячна. Моя команда - це кращі студенти збірних команд ТНЕУ серед яких Юлія Лукова, Орислава Вага, Назар Дудар, Юрій Кушнірук, Євген Мельниченко, Святослав Кузьма, Максим Чижевський, Зоряна Добровольська, Руслана Смерека, Аліса Кунах, Надія Сенетела, Вікторія Білоус та ін. Більшість із них - уже є кандидатами у майстри спорту, дехто виконав перший розряд зі спортивної аеробіки, але усі студенти продовжують наполегливо працювати над собою для самовираження задля здійснення мрії - отримати звання майстра спорту.

- Найбільша несподіванка у твоїй спортивній кар'єрі...

- Мабуть, коли нам подарували пиловсмоктувач після того, як ми яскраво виступили на відкритті спортивного комплексу у Чортківському інституті підприємництва і бізнесу ТНЕУ - збірна університету з фанк-аеробіки показала глядачам різні види танцю, серед яких хіп-хоп, латина, брейк дане, вакінг...

- Улюблений філософський вислів, який став девізом твого життя...

- У здоровому тілі - здоровий дух!

- Алло, чи допомагає у житті обрана тобою спеціальність - менеджмент зовнішньоекономічної діяльності?

- Звісно, адже робота тренера - це робота з людьми, власне, і є менеджментський підхід до справи: організувати групи, знайти підхід до кожного характеру, підтримувати позитивний мікроклімат у команді, щоби мої підопічні уміли радіти успіхам колег...

Знання іноземної мови, мовну практику з якої я проходила під час навчання в Сполучених Штатах Америки, допомагає мені знаходити спільну мову зі студентами-іноземцями, які навчаються у ТНЕУ і бажають провадити здоровий спосіб життя.

- Що побажаєш студентам університету, які ще роздумують над вибором власних захоплень.

- Не роздумуйте ні хвилини, дорогі першокурсники, а сміливо започатковуйте здоровий спосіб життя - починайте із ранкового потягування у ліжку, підтримуйте швидкою ходьбою свій гарний настрій і... приходьте на заняття, принаймні, зі спортивної аеробіки, які відбуваються щодня з 12.50 до 19.00 у залі аеробіки (гуртожиток 5). І будьте здорові!

 

Спортивною аеробікою

пробувала займатися

Марія БАЛІЦЬКА