Григорій Монастирський: «Флагманом молодіжної науки в університеті стала Рада молодих вчених»

Коли я бачу мудрі старання людини, - мені хочеться хоч чимось прислужитися зініційованій нею справі. Спостерігаючи кілька років поспіль за роботою Міжнародних конференцій, які організовує і проводить Рада молодих вчених Тернопільського національного економічного університету, започаткувала випуск інформаційного бюлетеня «Наукові обрії», який цікавий уже тим, що народжується за одну ніч, і молоді науковці, які вчора виступали з доповідями на пленарних засіданнях чи дискутували під час роботи у секціях, - наступного ранку уже бачать результати своєї праці... Звісно, це краплинка у морі цікавих, креативних і перспективних кроків, які робить молода наука під керівництвом доктора економічних наук, доцента Григорія Монастирського, який сьогодні завітав у гості до редакції газети університету «Університетська думка».

Інформаційна довідка:

 Григорій Леонардович Монастирський (1978 р. н.) - доктор економічних наук, доцент кафедри державного і муніципального управління. З 2004 року - голова Ради молодих вчених ТНЕУ, з 2006 року - заступник голови президії Західноукраїнської регіональної ради молодих вчених, з 2012 року - член Ради молодих учених при Державному агентстві з питань науки, інновацій та інформатизації України. З 2003 року - заступник головного редактора збірника наукових праць молодих вчених ТНЕУ «Наука молода». Володар гранту Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених 2009 року. Стипендіат Кабінету Міністрів України для молодих учених (2004-2006 роки). Стипендіат ректора ТНЕУ для молодих учених 2008 року. Життєве кредо - «Per aspera ad astra (лат.) - Через терни до зірок».

- Григорію Леонардовичу, охарактеризуйте, будь ласка, поступ молодої науки нашого університету за останнє десятиріччя і розкажіть про крила, які допомагають сягнути мрії.

- Про поступ молодої науки в ТНЕУ за останнє десятиріччя свідчать наші здобутки. Наші молоді вчені є лауреатами Премії Президента України для молодих вчених, стипендіатами Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених, стипендіатами Кабінету Міністрів України для молодих учених, володарями грантів Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених. Понад 40% в загальній чисельності науково-педагогічних працівників університету - це молоді науковці. Частка молодих вчених в загальній чисельності кандидатів наук у нас сягає 33%, тоді, як в середньому по Україні, 18%. Кандидат наук університету має, в середньому, 40 років, в Україні - понад 50 років. Про що свідчать ці цифри? Вони свідчать про те, що ректор нашого університету обрав та реалізовує вірну стратегію, яка визначена в Комплексній цільовій програмі «Молоді кадри» на період до 2020 року. В нас створено всі умови, щоб не покидаючи стін університету, пройти шлях від студента до доктора наук. Університет фінансує наукові відрядження аспірантів і докторантів, участь у міжнародних та всеукраїнських конференціях, видання монографій, фахових видань, збірників матеріалів молодіжних та студентських конференцій. У нас функціонує сучасна бібліотека, ми маємо безкоштовний доступ до найкращих світових інформаційних ресурсів; панує атмосфера плекання молодих кадрів. Університет - це інноваційний креативний заклад XXI століття. Звичайно це покладає на нас, молодих науковців, особливу відповідальність.

- Хто є флагманом молодіжної науки нашого університету?

- Флагманом молодіжної науки в університеті стала Рада молодих вчених -сучасна корпоративна організація, команда, здатна впоратися з найскладнішими завданнями. Сьогодні вона об'єднує 42 молодих науковців, 3 з яких є докторами наук, 33 - кандидатами наук. Про результативність діяльності Ради свідчать її здобутки. Щорічна Міжнародна конференція молодих вчених визнана Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України однією з найкращих молодіжних конференцій України, збірник наукових праць «Наука молода» - перше фахове молодіжне видання в Україні, Рада молодих вчених ТНЕУ стала співзасновником Ради молодих учених при Державному агентстві з питань науки, інновацій та інформатизації України. Бути членом Ради молодих вчених є престижно, з нами рахуються, ми стали повноправним суб'єктом наукового розвитку Університету, забезпечуючи практичну реалізацію його національного статусу.

- Якось студенти з Донецька і з Сум розповідали, що вони стають у чергу, щоби взяти участь у Міжнародних науково-практичних конференціях, які щороку проводяться у ТНЕУ... Чим притягуєте молодих науковців не лише з України, а й з-за кордону?

- Напевне, новаціями... Сьогодні Рада молодих вчених розпочала підготовку до Десятої ювілейної Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених «Економічний і соціальний розвиток України в XXI столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації», яка відбудеться в лютому 2013 року та стане своєрідним підсумком циклу молодіжних наукових заходів, започаткованих ще у 2004 році. Вже зараз ми ведемо перемовини із зарубіжними вищими навчальними закладами різних країн, для того, щоб залучити нові ідеї, бачення, віднайти нові розв'язки. Значно відкоригуємо змістове наповнення напрямків конференції. Міркуємо над тим, як активізувати використання сучасних інформаційних технологій. Саме ця конференція має розпочати нову сторінку в історії Ради молодих вчених, адже збереження й примноження славних традицій нашого університету стане справою нового покоління молодих науковців.

- Можливо, Ви придумали формулу успіху Ради молодих вчених університету...

- Формула нашого успіхуце поєднання інтелектуального капіталу наших Учителів та нашої модерної амбітності. Наша сила в єдності. В самовідданій роботі згуртованої гнучкої креативної команди — Ради молодих вчених, якою я пишаюся. Але без допомоги та підтримки керівництва університету наша формула не мала би успіху.

- Григорію Леонардовичу, за останні десять років стільки уже придумано, запроваджено, зініційовано... Але справа має поступ лише тоді, коли бачить нові горизонти...

- Так, багато зроблено. Але життя диктує нові завдання та вимальовує нові перспективи. Сьогодні необхідно активізувати взаємодію із молодими вченими зарубіжних країн. Потрібно постійно відшуковувати й виховувати талановиту студентську молодь, яка має забезпечити спадковість молодіжної науки. Стимулювання наукової діяльності молодих вчених потребує особливої уваги, зокрема щодо пошуку шляхів вирішенні житлової проблеми молодих докторів та кандидатів наук. Я переконаний, що дружньому колективу нашого університету це вдасться, оскільки підтримка молодої науки — це пріоритет діяльності керівництва ТНЕУ.

 

Розмову вела

Марія БАЛІЦЬКА,

головний редактор газети ТНЕУ

«Університетська думка»