МОЛОДІ НАУКОВЦІ УНІВЕРСИТЕТУ МАЮТЬ ВИСОКИЙ РЕЙТИНГ НА МІЖНАРОДНОМУ РІВНІ

Тернопільський національний економічний університет має потужні наукові зв'язки із вищими навчальними закладами Німеччини, Канади, Америки, Англії, Франції та ін...

Днями горизонти співпраці ТНЕУ із закордонними вищими навчальними закладами розширилися, коли до нашого університету завітав декан факультету фізики університету Аристотеля міста Салоніки, професор Теодор Лаопулос, який під час зустрічі з проректором ТНЕУ з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв'язки) професором Богданом Луцівим підписали меморандум між керівництвом Україно-Американської програми з комп'ютерних наук (директор: к. т. н., доцент Ігор Палій) та Науково-дослідним інститутом інтелектуальних комп'ютерних систем ТНЕУ (науковий керівник: д. т. н., професор Анатолій Саченко) з однієї сторони та факультетом фізики університету Аристотеля з іншої сторони. Меморандум передбачає співпрацю у наукових дослідженнях, навчальному процесі та обміні науковцями й студентами. А передувала цьому багаторічна праця викладача кафедри інформаційно-обчислювальних систем, та управління факультету комп'ютерних інформаційних технологій Андрія Борового над дисертаційною темою «Інформаційно-вимірювальна система дослідження параметрів енергоспоживання мікропроцесорів» під спільним керівництвом к. т. н., доцента, професора Володимира Кочана (ТНЕУ) та професора Теодора Лаопулоса (університет Аристотеля, Греція), яку Андрій Модестович успішно захистив 27 вересня ц. р. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 58.082.02.

Дане дослідження є черговим етапом тісної співпраці між двома науковими підрозділами, що розпочалась ще у 1997 році, коли професор Теодор Лаопулос і професор Анатолій Саченко подали спільний проект «Розробка інтелектуальної сенсорної системи», що виграв «Відкритий конкурс INTAS OPEN 97-0606».

Перед засіданням спеціалізованої Вченої ради нам вдалося кілька хвилин поспілкуватися із деканом факультету фізики університету Аристотеля м. Салоніки (Греція), професором Теодором Лаопулосем.

- Пане Теодоре, будь ласка, скажіть кілька спів і про Вашого аспіранта Андрія Борового, і про рівень підготовки його дисертаційної роботи.

- Скажу одразу, що Андрій Боровий мене не розчарував, - робота виконана на високому професійному рівні, аспірант успішно справився із завданням. Його робота отримала позитивні відгуки науковців з Італії, Іспанії, Чехії. Якби було інакше, - я би не приїхав сюди. Наша співпраця була дуже плідною, тому й результат належний.

Цю роботу можна буде застосовувати для мінімізування споживання енергії для мобільників, бо це - мінікомп'ютери, у яких світ зацікавлений. Андрій Боровий - це мій перший студент із вашого університету, який понад півтора року працював у лабораторії електроніки і обчислювальної техніки університету Арістотеля, отримав гранд від Грецького уряду. Спочатку, коли Андрій приїхав до Греції, ми спілкувалися лише англійською мовою, а згодом він на курсах із вивчення мов прекрасно опанував грецьку мову, і тепер ми поза проектом спілкуємось з ним грецькою мовою, а коли йдеться про науку, - одразу переходимо на англійську.

Андрій Боровий - перспективний науковець. Власне у Тернопільському національному економічному університеті молоді науковці мають високий рейтинг на міжнародному рівні. Це має велике значення, бо учні мають бути кращими за учителів.

У рамках цьогорічного візиту професор Теодор Лаопулос відвідав Науково-дослідний інститут інтелектуальних комп'ютерних систем, де ознайомився з останніми досягненнями науковців НДІ та прочитав англомовну лекцію на тему «Покращення розуміння роботи однокристальних комп’ютерів» для студентів 1-3 курсів нашого університету.

 

Відділ інформації та зв'язків з громадськістю