Театр починається з вішалки, а держава - митниці

Наука без практики — мертва, а практика без науки — сліпа. Цими словами доктор економічних наук, професор, ректор Тернопільського національного економічного університету (ТНЕУ) Сергій Юрій відкрив засідання круглого столу на тему: «Митне адміністрування в сучасних умовах: теоретичні підходи та проблеми практики», що відбувся в університеті. Його організували університетська кафедра податків і фіскальної політики та Тернопільська митниця. Під час засідання можна було не раз переконатись у справедливості цих слів.

Кожен по краплині і ситуація зміниться

Тема надзвичайно актуальна, особливо зважаючи на те, що митниця сьогодні перебудовує свою роботу відповідно до прийнятої в 2010 році Концепції реформування служби, а також нового Митного кодексу, який невдовзі набере чинності. Фактично митники перші зустрічають гостей на кордоні. Прикордонники спілкуються з ними через скляну кабінку, а працівники митниці – віч-на-віч. Від того, наскільки вони привітні, уважні, наскільки чітко, із знанням справи виконують свої обов'язки, наскільки напрасована форма, складаються перші враження про державу.

Завтра ви вийдете зі стін університету, сказав, звертаючись до майбутніх митників учасників круглого столу Сергій Юрій, і будете творити імідж України. Вам випаде зустрічати учасників і гостей Євро-2012. Звичайно, це похвально, що Україна і Польща виграли право проводити європейський чемпіонат із футболу. Однак лише три команди із шістнадцяти виявили бажання проживати в нас, решта в Польщі. Значить, щось не так у нашому домі. Мені часто доводиться бувати за кордоном. На жаль, порівняння щодо роботи аеропортів, митної та інших служб не на нашу користь. Про це кажуть і зарубіжні викладачі, які приїжджають у наш університет читати лекції. Тому ми повинні зробити свій внесок у поліпшення іміджу держави. Кожен по краплині і ситуація, я певен, зміниться.

На думку доктора економічних наук, професора, проректора з науково-педагогічної роботи, завідувача кафедри податків та фіскальної політики університету Андрія Крисоватого, дуже важливо у формі круглих столів апробувати законодавчі акти. Якби це практикувалось у нашій державі, не було б потреби так часто вносити зміни до законодавчих актів, що має місце сьогодні.

Співпраця Тернопільського національного економічного університету і Державної митної служби в Тернопільській області розпочалася десять років тому. Обидві сторони взаємно збагачуються. Студенти проходять виробничу практику на митниці, захищають курсові і дипломні роботи, працівники митної служби читають лекції, є членами екзаменаційних комісій. Ось і в засіданні круглого столу, окрім студентів і викладачів ТНЕУ, взяли участь начальник Тернопільської митниці Микола Харкавий, начальник відділу митних платежів Михайло Качан, начальники секторів: митного аудита Андрій Саварин, кадрової роботи Галина Фостаковська. Вони зробили цікаві доповіді.

Митники запросили студента прочитати лекцію... про корупцію

Робота на митниці престижна, але важка, поділився своїми міркуваннями зі студентами Микола Харкавий. Вона потребує ґрунтовних знань не лише права та економіки, а й у багатьох інших галузях. Важливо, щоб ви пройнялися духом нашої служби. Відповідно до Концепції реформування діяльності митних органів, прийнятої на 2010-2015 роки, процедури митного контролю мають бути максимально спрощені. Оптимізовано і саму структуру митних органів: із 46 митниць залишилося 28, що відповідає адміністративно-територіальному поділу України. У створеному моніторинговому центрі можна в режимі реального часу подивитися, що робиться на тій чи іншій митниці, чи є черги. До першого травня має набрати чинності новий Митний кодекс, який значно розширює права бізнесу. Водночас вимагається подвійна, потрійна увага працівників митниці. Запроваджуються система управління ризиками, митний постаудит робота після митного контролю, електронне декларування та низка інших нововведень.

Микола Олександрович запропонував студентам докладніше дізнатися про новації, що запроваджуються на митниці, оскільки цього року випуск у вишах, як і набір у митні органи, відбудеться швидше. Хоча новий Митний кодекс офіційно ще не опубліковано, на Тернопільській митниці вже видали основні його положення, тож студенти мають змогу ознайомитися з ними.

Загалом Микола Харкавий задоволений випускниками Тернопільського економічного університету. Він навів приклад, коли під час його роботи начальником Львівської митниці випускник ТНЕУ, попрацювавши лише два місяці, виявив 150 тисяч пачок цигарок, які намагалися провезти нелегально. Його було нагороджено медаллю за боротьбу з контрабандою.

Судячи з усього, і цьогорічні випускники не підведуть. Принаймні після виступу на засіданні круглого столу п'ятикурсника Євгена Тесленка на тему: «Протидія корупційним явищам у митній системі України», в залі пролунали оплески. Митники, як відомо, – в числі лідерів корупційних діянь серед державних структур. Микола Харкавий запросив хлопця прочитати лекцію на цю тему особовому складу митниці. Вона стара, як світ (згадується ще у Старому Завіті), але не перестає бути актуальною. Євген Тесленко доволі глибоко дослідив її, навів конкретні факти, цифри, тенденції, запропонував своє бачення розв'язання проблеми, розповів про досвід боротьби з корупцією у Грузії, Польщі, Німеччині. Тож не лише митники читають лекції студентам, а й навпаки.

Не менше зацікавив практиків виступ п'ятикурсниці Ірини Новосад на тему: «Прагматизм адміністрування митних платежів в Україні». Дівчину не проти запросити на роботу. Вагомими були розробки інших випускників: «Експортні субсидії як інструмент захисту національного товаровиробника: зарубіжний досвід», «Митні органи в захисті інтелектуальної власності», «Фінансові аспекти діяльності митних органів в Україні» тощо. Це свідчить про те, що на митницю прийдуть підготовлені фахівці. До речі, з добрим володінням, окрім української, англійською та російською мовами. З висновками і рекомендаціями круглого столу його організатори ознайомлять Державну митну службу України, профільний комітет Верховної Ради.

Зізнаюся, що була приємно здивована рівнем підготовки студентів, їхньою ерудованістю, впевненістю, щирим бажанням служити Україні. Тільки б не відбити його під час зіткнення з нинішньою реальністю, тільки б не попливли в черговий раз наші «мізки» за кордон. Щиро бажаю хлопцям і дівчатам знайти себе на рідній землі. А державним мужам створити умови для цього.

 

Любов ЛЕВИЦЬКА.