Андрій Крисоватий: «Студенти Тернопільського національного економічного університету - креативні, енергійні, сміливі, впевнені у собі, активні і життєрадісні!»

Навчання у Тернопільському національному економічному університеті є унікальною можливістю для молодих людей не лише стати висококваліфікованими фахівцями, а й реалізувати усі свої таланти, - вважає ректор університету, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри податків і фіскальної політики Андрій Ігорович Крисоватий, який знайшов у своєму щільному робочому графіку вільний час і, завітавши до редакції газети ТНЕУ «Університетська думка», поділився  думками-планами, які він готовий втілити у життя.

- Андрію Ігоровичу, 15 березня ц.р. – на конференції трудового колективу ТНЕУ - із кількістю 246 голосів «за» (4 проти, 1 – недійсний) Ви були обрані ректором Тернопільського національного економічного університету і є наймолодшим ректором чи не в усій Україні. Скажіть, будь ласка, чи легко бути ректором?

- Народна мудрість стверджує, що легкого хліба не буває… Я знав, яку велику відповідальність беру на себе, але, повірте, вона мені під силу.

- Ви стали ректором одного з найпрестижніших вищих навчальних закладів України у час, коли і в університеті, і взагалі у вищій освіті України є певні проблеми…

- Якщо вовка боятися, - то навіщо до лісу йти…

Проблеми були, є і будуть – таке життя.

Проблем не варто боятися, а потрібно шукати шляхи їх розв’язання.

Особисто я знаю, як розв’язати проблеми і навіть подав до Міністерства освіти і науки свої пропозиції, зокрема, просимо Міністерство переглянути систему оцінювання знань студентів при вступі до магістратури і зробити його незалежним задля того, щоби продовжували навчання лише найкращі студенти.

- А тепер запитання до Вас, як людини, яка ще у студентські роки організувала Раду молодих вчених Тернопільського національного економічного університету, котра має неабиякий авторитет на міжнародному рівні і гарні власні традиції; створила і очолила кафедру податків і фіскальної політики у складі факультеті фінансів університету і вишукує можливості працевлаштування випускників рідкісної спеціальності: де Ви берете ідеї?

- Ідеї диктують вимоги часу – потрібно вміти їх прочитати…

Однак, вважаю, що мало придумати щось чи внести певні пропозиції, - потрібно створити умови і зробити усе для того, щоби ідеї були втілені у життя.

Іншими словами: ти придумав – ти маєш знати, як це зробити реально.

А це вже вищий рівень мислення, коли присутнє почуття відповідальності  - за думку, за слово, за вчинок.

- Читачам «Університетської думки» цікаво: що на сьогодні є найбільшою гордістю Андрія Крисоватого?

- Андрій Крисоватий, у першу чергу, гордиться своєю родиною, тішиться першою онучкою... Але відколи я став ректором, то горджуся великою університетською родиною – мудрими, досвідченими викладачами, креативними і цілеспрямованими студентами, які усвідомлюють, заради чого прийшли до вищого навчального закладу…

- Андрію Ігоровичу, Ваш  попередник і Учитель – світлої пам’яті Сергій Ілліч Юрій, окрім навчання, науки і культури, велику увагу приділяв й спорту…

- Спорту в Тернопільському національному економічному університеті приділялося і приділятиметься багато уваги, насамперед, тому, що наші студенти-спортсмени є гордістю не лише університету, а й держави.

Нещодавно наші студенти взяли участь в Універсіаді , яка проходила у Казані (Росія), на якій – вперше в історії університету! вибороли шість медалей: одну золоту, дві срібних і три бронзових й були високо пошановані Президентом України Віктором Януковичем.

- Які новинки підготував своїм студентам ввірений Вам університет?

- Перспектива паралельного навчання в університеті, тобто можливість отримати дві спеціальності одночасно – це нововведення, яке, переконаний, сприятиме підвищенню рівня якості знань наших студентів і, в подальшому, працевлаштування, адже сьогодні чимало професій є дотичними, наприклад економіка неможлива без юридичного підґрунтя, і навпаки, нинішній фахівець з юриспруденції має добре розумітися в питаннях економіки. І такі виняткові можливості  отримання двох дипломів (один, навчаючись стаціонарно, другий – навчаючись заочно) мають студенти Тернопільського національного економічного університету. Тепер справа лише за їхньою жагою до знань.

- Андрію Ігоровичу, що плануєте запровадити у новому навчальному році: для студентів, для викладачів, для університету…

- Ректорат нашого університету замислився над тим, як вибудувати стосунки зі студентами, щоби вони були не лише об’єктом навчального процесу, а його активними учасниками.

Запропонували, скажімо, складати іспит потоком одночасно усім викладачам тієї чи іншої кафедри.

Це, на нашу думку, унеможливить суб’єктивний вплив викладача на оцінювання знань студентів.

Нарікання з цього приводу, на жаль, поки що трапляються…

Студенти спочатку сприйняли таку пропозицію, як кажуть, у штики.

Зрозуміло, адже їм доведеться вчити предмет, а не шукати шляхи, як «домовитися» з викладачем. Але хіба може оцінка бути вищою за самі знання?!

Експерименти ми провели під завісу минулого навчального року: дали можливість студентам вибирати предмет, який вони складали потоком…

Ми не хочемо викликати недовіру студента до викладача, але, водночас, це є також приводом для деяких викладачів задуматися над своїм професійним рівнем.

- Андрію Ігоровичу, Ви є ректором вищого навчального закладу, який, свого часу, закінчили самі і відтоді, фактично, постійно співпрацюєте зі студентською молоддю... Скажіть, будь ласка, якою, на Вашу думку, є сучасна молодь Тернопільського національного економічного університету?

- Молодь Тернопільського національного економічного університету - креативна, енергійна, смілива, впевнена у собі, активна і життєрадісна!

Радію, що в університеті є чимало яскравих, обдарованих особистостей, які своєю активністю і наполегливістю у навчанні, в науці, в культурі, у спорті створюють позитивний імідж не лише собі, а й усьому нашому навчальному закладу. 

– 1 вересня до нашого університету прийдуть першокурсники, які виявили бажання стати економістами, фінансистами, бухгалтерами, банкірами, менеджерами, маркетологами, фахівцями з податкової чи митної справи, юристами… Що може гарантувати їм ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Андрій Крисоватий?

- Студентам Тернопільського національного економічного університету можу гарантувати якісне, цікаве, креативне навчання – не лише заради диплома, а, передусім, заради знань і можливості реалізувати себе в реальному житті.

Студенти повинні знати: тут про них думають і створюють умови для того, щоби вони думали самі і вчилися приймати рішення.  

- Дякую за цікаву розмову. Нехай усі Ваші задуми здійсняться!

 

З ректором  ТНЕУ розмовляла

Марія Баліцька,

головний редактор газети

«Університетська думка»