Чорний біль полину (до 28-річчя Чорнобильської трагедії).

26 квітня 1986 року о 1-23 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС.

Все далі віддаляють нас роки від тих страшних квітневих подій 1986 року. Чорнобиль – біль України, біль усього світу. Важко уявити, як би виглядав світ сьогодні, якби не мужність ліквідаторів аварії, що загасили пожежу на Чорнобильській АЕС.

Радіаційного забруднення після чорнобильської пожежі планета Земля остаточно позбудеться через тисячі років. Чи виживе людство так довго? Чи буде зроблено висновки та вжито заходів аби запобігти черговій техногенній катастрофі? Ось чому важливо пам'ятати, вчитися на помилках, свято берегти і поважати тих, хто жертвував своїм життям, здоров'ям, рятуючи все людство.

Втім, Чорнобиль не минув. Він промовисто нагадує про себе щодня численними проблемами в різних сферах суспільства, у долі мільйонів людей, житті кожного з нас. Правда про Чорнобиль необхідна як ковток свіжого повітря, потрібна нашим дітям.

 

 1

1 Иллеш, А. В.

   Репортаж из Чернобыля. Записки очевидцев. Комментарии. Размышления / А. В. Иллеш, А. Е. Пральников. – М. : Мысль, 1987. – 157 с.

Книга рассказывает об аварии на четвертом энергоблоке Чернобыльской АЭС в конце апреля 1986 г., о ликвидации ее последствий.

 2

2 Гусєв, О.

    Дамоклів саркофаг: документально-публіцистична повість / О. Гусєв ; за ред. Ю.І.Самойленка. – К. : Друк, 2002. – 288 с. – ISBN 966-7342-16-6.

Книга розповідає про унікальний досвід України по закриттю ЧАЕС на тлі найголовніших міжнародних подій, у тому числі – й терористичного нападу на США 11 вересня 2001 року, організації робіт по мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи у третьому тисячолітті, аби подібні техногенні трагедії ніколи і ніде не повторювались.

Книга розрахована на масового читача, в тому числі – і з країн СНД, для котрих за їх проханням частина тексту подана мовою оригіналів документів, одержаних автором.

 3

3. Губарев, В.

    Зарево над Припятью : Записки журналиста / В. Губарев. – М. : Мол. гвардия, 1987. – 239 с.

Книга повествует об аварии на Чернобыльской АЭС, об истории развития отечественной атомной промышленности, о настоящем и будущем мирного атома.

 4

4. Коваленко, А.

    Чернобыль - каким его увидел мир / А. Коваленко, Ю. Рисованный. – К. : Молодь, 1989. – 176 с. – ISBN 5-7720-0450-6.

Книга рассказывает об освещении событий в Чернобыле зарубежными, в основном – западными, средствами массовой информации.

 5

5. Книга пам'яті ветеранів ядерних випробувань Тернопільщини / упоряд. Б. Газилишин, В. Липницький. – Тернопіль : Воля, 2011. – 336 с. – Режим доступу : http://library.wunu.edu.ua/images/stories/zmist/2014/літк/Книга пам'яті.pdf.

 6

6.    Гусєв, О.

    Живі біля вічного вогню: Документально-публіцистична повість / О. Гусєв. - К. : ЕКМО, 2005. - 474 с. - ISBN 966-8555-21-Х.

   У книзі йдеться про Велику Вітчизняну війну, атомне чорнобильське протистояння з 26-го квітня 1986року по даний час, Помаранчеву революцію в Україні 2004 - початку 2005 років та ін.

 7

7. Цивільна оборона України : навч. посіб. / Я. І. Бедрій, Р. М. Івах, В. О. Рощин, В. М. Ємкало. – К. : Кондор, 2011. – 348 с.

   Висвітлені питання організації цивільної оборони в Україні; дія шкідливих, небезпечних та вражаючих факторів в мирний і воєнний час; організація захисту населення в час надзвичайних ситуацій; стійкість технічних систем; ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій, медичних катастроф та основ долікарської допомоги потерпілим в час нещасних випадків, травм в умовах мирного часу при надзвичайних ситуаціях.

 8

8. Стан та проблеми ядерної і радіаційної безпеки в Україні : наук.-інформ. зб. / за ред. В.П. Горбуліна. – К. : Євроатлантикінформ, 2006. – Вип.37. – 212 с.

   Наведено результати наукових досліджень, здійснених з метою визначення концептуальних засад оптимізації систем ядерної та радіаційної безпеки а Украіні на основі аналізу кращого світового досвіду, зокрема країн - членів ЄС та НАТО, а також поточного стану справ у цій сфері в Україні.

 9

9. Смирнов, В.

Катастрофа століття у світлі безпеки життєдіяльності : [аварія на Чорнобильській АЕС] / В. Смирнов // Безпека життєдіяльності. – 2011. – № 4. – С. 37-40.

 10

10. Дубов, В.

Уроки ліквідації Чорнобильської катастрофи: погляд очевидця / Вольт Дубов // Наука і суспільство. – 2013. – № 3-4. – С. 32-36.