Матуся, матінка, ластівка, ненька…

Published: 10 May 2020

909e5a29c90032858436649e3d2f6810У нашім раї, на землі,
Нічого кращого немає,
Як тая мати молодая
З своїм дитяточком малим.
                                              Т. Г. Шевченко

 Матуся, матінка, ластівка, ненька… Найрідніша та найдорожча у світі людина. «Мама», - це слово більшість дітей промовляють першим, і у найважчі хвилини ми теж мимоволі вимовляємо: «Ой, мамо». Навіть якщо неньки немає біля нас, ми віримо, що вона почує та захистить.
 “Дитина порізала пальчик, а у матері заболіло серце”, — кажуть у народі. А ще говорять: “Матір не купити і не заслужити”. І скільки б років не було сину чи дочці, для матері завжди вони залишатимуться дітьми. А ми постійно відчуваємо їх турботу та опіку.
 Кажуть, колись в українській родині панував культ матері: її шанували, возвеличували і водночас на неї покладали велику відповідальність за виховання дітей, ведення домашнього господарства. Недарма ж казали: “Батько тримає хату за один кут, а мати — за три”.
 День матері в Україні традиційно святкують у другу неділю травня. У цей день заведено вітати своїх неньок і дякувати їм за подароване життя й теплу підтримку. Тож бібліотека ім. Л. Каніщенка вітає всіх матерів з їх святом та бажає невичерпного джерела життєвої енергії, родинного благополуччя, щастя й добра на довгі літа.