Мова – душа кожної національності...

Published: 04 November 2020

IMG 5156Мова – душа кожної національності, її святощі, її найціннішій скарб.... І поки житиме мова – житиме й народ як національність.
                                                І. Огієнко

 В Україні 9 листопада відзначають День української писемності та мови. Це свято було встановлене указом президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме відтоді й починається писемна українська мова.

 Мову нашого простого українського народу передав нам у спадок Григорій Сковорода, вдосконалив її І. П. Котляревський, а основоположником сучасної української мови вважається наш великий Кобзар – Т.Г. Шевченко.
 Мова – це найбільше і найдорожче добро кожного народу, жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, а також роздуми та досвід. На знак вшанування нашої мови у читальному залі бібліотеки юридичного факультету організовано тематичну книжкову виставку «І возвеличимо на диво і розум наш, і наш язик..», куди увійшли підручники та посібники з вивчення української мови, словники, довідники тощо.
 Кожному народу дорога його мова, а нам, українцям, найближчою до серця є рідна, українська. Тож давайте разом вивчати, зберігати та примножувати її, тоді нашому роду ніколи не буде переводу!

Без мови – не створити нам держави,
Доріг тернистих – не перебрести!
Хай вороги жорстокі і лукаві –
Стіною стань і мову захисти!
                           М. Лотоцький