Сказати хочу стільки, та мовчу… Я в пам’яті запалюю свічу

Published: 27 January 2020

83380022 113752426698974 4614698388229718016 nЦе Голокост – всього одне лиш слово,
Та його сенс – пекучий болі жар,
Вбивали всіх!.. старого і малого,
мало хто життя порятував.

 Щорічно 27 січня в Україні та світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.
 Голокост – це геноцид єврейської раси в роки Другої світової війни. Масштаби цієї страшної трагедії шокують: на українських землях його жертвами стали сотні тисяч представників єврейського народу та інших національностей, а в найбільшому нацистському таборі смерті Аушвіц поблизу польського міста Освенцим мученицькою смертю загинуло близько 1,4 мільйона людей.
Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.
 З нагоди цих подій у читальному залі бібліотеки ім. Л. Каніщенка ТНЕУ організовано виставку-реквієм «Сказати хочу стільки, та мовчу… Я в пам’яті запалюю свічу», матеріали якої містять історичні та архівні відомості стосовно даних подій.
 Допоки жива людська пам'ять, трагедію Голокосту слід згадувати із соромом та жахом. Людство мусить не забувати про мільйони ні в чому неповинних євреїв і представників інших меншин, про чоловіків, жінок та дітей, яких було знищено варварськими методами, і віддавати їм належну шану.
 Пам'ять про Голокост необхідна нам, щоб наші діти ніколи не були жертвами або байдужими спостерігачами проявів ворожнечі.