Вишиванку я виймаю зі старої скрині...

 

1557918948-5297

Вишиванку я виймаю зі старої скрині
Та й дивлюся – в ній відбита доля України:
Вимочена в зимних водах, витрясена вітром, 
Випрядена, висукана на промінні світла;
Перекраяна віками, часом перешита,
Увібрала в себе взори давні й розмаїті...

                  Надія Козак, «Давня вишиванка»

 Сьогодні, 16 травня, в Україні та за її межами святкують Міжнародний день вишиванки. Це - національне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Традиція прикрашати одяг вишивкою в українців з'явилася декілька століть тому. І вона одразу стала нашою гордістю. Тепер носити вишиванку стало не тільки патріотично, а й модно та ексклюзивно. А ще український національний одяг полюбився у цілому світі. 

 Тож працівники бібліотеки ім. Л. Каніщенка, які сьогодні також одягнули вишиванки, вітають усіх з цим прекрасним святом. А цього року воно стало продовженням ще однієї знаменної події для українського народу – прийняттям 14 травня Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», з чим також хочеться привітати усіх.

 Пам’ятаймо, що ми українці, наш національний одяг – вишиванка, і бережімо наші національні традиції, символи, мову! Адже, як казав відомий український політичний діяч, історик Володимир Липинський: «Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути».

60482309 sh60351935 z.ar60493224 d.ar