Микола Данилович Руденко

До 100 - річчя від дня народження (19.12.1920 – 01.04.2004)

ві"Рухлива панорама Дніпровських порогів, над якими відчутно витав Дух України – це назавжди оселилося в душі, ставши тим, без чого я не міг би сформуватися ні як поет, ані як людина".
                                                                               М. Руденко

 Микола Данилович Руденко – один з велетнів, чиїм ім’ям означене українське національне відродження 60-90-х років XX-го сторіччя. Його ім’я відоме не тільки в Україні, а й далеко за її межами.
Микола Руденко став одним із символів українського правозахисного руху. За своє життя він пройшов еволюцію від правовірного комуніста до дисидента-правозахисника. Він став одним з перших, хто почав говорити про права людини у тогочасному СРСР. Однак режим відповів йому за цю непримиренну позицію ув'язненням та засланням, багато в чому зламавши його подальше життя.
 Творчість Миколи Руденка - реалістична, за кожним рядком - тінь побаченого та пережитого. І в поезії, і в прозі. Він був талановитим поетом, публіцистом, письменником і активним громадським діячем.
 Микола Руденко залишиться у нашій пам’яті як людина мужня, творча, духовно вільна. Радянська система не скорила, не зломила його. Навпаки, загартувала та призвела до прозріння, протесту й оновлення. У тяжких життєвих випробуваннях перемогла вільна душа поета.
 Указом Президента України Л.Кучми від 19 грудня 2000 року за № 1347/2000 Руденку Миколі Даниловичу «за активне і послідовне відстоювання ідеї побудови незалежної Української держави, багаторічну плідну правозахисну і літературну діяльність» присвоєно звання Герой України з врученням ордена Держави.

Пропонуємо Вашій увазі переглянути презентацію по даній темі.