День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій

Категорія: Новини, анонси, події

       73293683 Несла свій хрест мовчазно Україна,
Але не стала в скруті на коліна,
   Хоча й звірячий був над нею суд.
                                     М. Василенко

 

 День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.

 У XX сторіччі український народ пережив одну з найстрашніших трагедій у своїй історії – голодомор. Україна, яка завжди годувала хлібом весь світ, зазнала масового голоду. Країна втратила тоді мільйони своїх дітей. Жахливим злочином проти народу став штучний голод 1932 -1933 років, який за механізмом творення і страхітливими наслідками слід занести до книги трагічних дат в історії людства. Він живе у пам'яті очевидців, жагучим болем відгукується у їхніх серцях.
 Сімдесят один рік минув відтоді. Час лікує душевні рани, але рану в серці України загоїти неможливо. Тож щоб згадати ті трагічні події в житті народу у читальному залі бібліотеки ім. Л. Каніщенка ТНЕУ організовано виставку-пам’ять "Не погасити пам’яті вогонь…". Тут представлено документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців, тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль спричинені тоталітарним режимом.
 Вшанування жертв голодомору – це воскресіння нашої пам’яті. Пам‘ять про знищених і невинно убієнних має об’єднати у великій скорботі всіх, хто любить Україну, незалежно від національності і мови спілкування, віросповідання чи місця проживання – тобто весь український народ.