Валер’ян Петрович Підмогильний

Категорія: Новини, анонси, події

До 120 - річчя від дня народження (02.02.1901 – 03.11.1937)

н «Коли б хтось із читачів моїх літературних спогадів запитав, кого з молодих українських письменників двадцятих-тридцятих років я вважаю найбільш інтелектуально заглибленим, душевно тонким, найбільш інтелігентним, то я б ні на хвилину не задумався і відказав: Валер’яна Підмогильного»
                                                                                       Юрій Смолич


 2 лютого 2016 р. виповнюється 120 років від дня народження відомого українського письменника і перекладача, одного з найвидатніших прозаїків українського «розстріляного відродження» Валер’яна Петровича Підмогильного. Минуло не так багато років відтоді, як на Україні було повернуто в літературу, та й взагалі в суспільне життя, ім’я цього талановитого письменника, який був однією з найколоритніших постатей української літератури не тільки 1920-х років, але й усього ХХ століття. Майже шістдесят років довелося читачеві чекати повернення творів Валер’яна Підмогильного.
 Українському суспільству ще належить осягнути національне й культурне значення літературної творчості В. П. Підмогильного. Ми маємо пишатися його громадянською позицією протистояння анти людській тоталітарній сталінській політиці.

До дня народження В.П. Підмогильного інформаційно-бібліографічний відділ підготував презентацію.