Провісник долі України

Категорія: Віртуальні виставки

tytul

Все прогресивне людство широко та урочисто відзначає 9 березня 2014 року 200- річчя від дня народження Т. Г. Шевченка.

Популяризуючи творчість Тараса Шевченка, у нашій бібліотеці представляємо Вашій увазі віртуальну виставку: «Провісник долі України» : до 200-річчя від дня народження видатного українського поета, художника, мислителя Т. Г. Шевченка».

Запрошуємо до перегляду!

tytul2

Тарас Шевченко... Немеркнуча слава Кобзаря, його натхненне слово і сьогодні живить кожного з нас.

  Творчість геніального сина українського народу – виняткове, неповторне явище в історії світової культури. В ньому – вся наша історія, все буття... Він – вершина, парость родового дерева, вершник і хранитель народного духу.

 Плине час... Слово Тараса і сьогодні є актуальним, пророчим... Він вічний, як життя. А його священна книга «Кобзар» відкриватиме щоразу щось нове і незвідане кожному з наступних поколінь. І воно черпатиме з неї мудре і безсмертне слово, вчитиметься мудрості, набиратиметься життєвого досвіду...

  Творча і духовна подорож до священних мистецьких джерел Т. Г. Шевченка продовжується...

1 

1. Шевченко. Біографія : монографія. – К. : Наукова думка, 1984. – 558 с.

У монографії грунтовно і докладно  висвітлюються особиста доля, творча діяльність, духовне зростання Тараса Шевченка. У центрі уваги його ставлення до ідейної спадщини декабристів, участь у Кирило-Мефодіївському товаристві та у підпільному революційно-визвольному русі.

 2

2. Чалий, М.

    Життя і твори Тараса Шевченка / Михайло Чалий ; [пер.з рос. В. Смілянської]. – К. : Веселка, 2011. – 263 с. – ISBN 978-966-01-0547-8.

   Уперше після 1882 року перевидається ця книжка. І хоча за більш як сто років учені знайшли чимало, здавалось би, загублених творів Шевченка, відкрили або уточнили багато фактів із його життя, вибудували нові оригінальні концепції Шевченківської творчості, книжка Михайла Чалого залишається цінним свідоцтвом свого часу.

 3

3.  Шевченко, Т.

Кобзар / Тарас Шевченко. – К. : Дніпро, 1980. – 614 с.

Збірка поетичних творів великого українського поета Т.Г. Шевченка містить вірші, поеми, балади.

 4

4. Іванишин, В.

    Непрочитаний Шевченко / Василь Іванишин. – Дрогобич : Відродження, 2001. – 32 с. –ISBN 966-538-070-2.

   У своїй новій праці автор пропонує нетрадиційне. якісно нове бачення й осмислення живописного полотна Т. Шевченка "Катерина" - за допомогою власного структурно-функціонального методу, з позицій постійно використовуваної ним у всіх своїх працях національно-екзистенціальної методології, у констексті всієї творчої спадщини Кобзаря.

 5

5. Сергієнко, Г. Я.

    Шевченко і Київ / Г. Я. Сергієнко. – К. : Дніпро, 1987. – 326 с.

У книзі розповідається про перебування Т.Г. Шевченка в Києві, його роботу в Археологічній комісії, участь у таємному Кирило-Мефодіївському товаристві, останній приїзд поета до міста влітку 1859 року.

 6

6. Дуда, І. М.

    Тарас Шевченко на Тернопільщині / І. М. Дуда, Б. І. Мельничук. – [2-ге вид., доповн.]. –Тернопіль : б.в, 1998. – 81 с.

   Книжка веде дорогами, якими мандрував по Тернопільщині Тарас Шевченко, ознайомлює з пам'ятними місцями, пов'язаними із перебуванням у нашому краї Великого Кобзаря, розповідає про увічнення його пам'яті.

 7

7. Дорош, Є.

    Тарас Шевченко на Поділлі і Волині / Євген Дорош. – Тернопіль : Економічна думка, 2002. – 101 с. – SBN 966-654-074-6.

   Виповнилося 155 років від  часу  подорожі Т. Шевченка  землями Поділля і Волині. Шевченка Т. Г.  завжди вабили історія і культура рідного народу, а враження від подорожей потім мережилися у рядки поезії або ставали надбанням малярської спадщини. У цій книзі автор зібрав документи, матеріали цієї мандрівки

 8

8. Сергієнко, Г. Я.

    Декабристи і Шевченко / Г. Я. Сергієнко. – [2-е вид.]. – К. : Дніпро, 1983. – 188 с.

У книзі розповідається про діяльність декабристів і глибокий інтерес до них українського поета. Взаємини декабристів і Т.Г. Шевченка – яскраве свідчення революційної єдності передових сил російського та українського народів у боротьбі проти самодержавства і кріпатства.

 9

9. Спогади про Тараса Шевченка / упоряд. і приміт. В. С. Бородіна, М.. М. Павлюка. – К. : Дніпро, 1982. – 547 с.

До збірника спогадів про Тараса Григоровича Шевченка ввійшли мемуари його сучасників.

 10

10. Смілянська, В. Л.

   «Святим огненним словом …» / В. Л. Смілянська. – К. : Дніпро, 1990. – 300 с. – ISBN 5-308-00559-1.

У книжці розглядаються поетична структура лірики, поем та баллад Т. Г. Шевченка, багатоголосся його розповідей.

 11

11. Руденко, О. І.

    Вічний як народ. Не вмирає душа наша, не вмирає воля... : навч. посіб. / О. І. Руденко, Н. Б. Петренко. – К. : Либідь, 1998. – 272 с. – ISBN 966-06-0051-8.

Сторінки життя та творчості Т. Г. Шевченка  доповнюють раніше не публіковані документи, спогади сучасників, а також репродукції з його картин, офортів.

 12

12. Тарахан, З. П.

   Музей Т. Г. Шевченка у Каневі / З. П. Тарахан. – Дніпропетровськ : Промінь, 1986. – 180 с.

Тарасова гора біля Канева відома сьогодні в багатьох куточках земної кулі. На цій горі, 22 травня 1861 року поховано великого сина українського народу, полум'яного поета-революціонера, художника і мислителя Т. Г. Шевченка. Путівник розказує про створення і експозиції Канівського музею-заповідника Т. Г. Шевченка.