125 років від дня встановлення Нобелівської премії (1895-2020 р.)

Категорія: Віртуальні виставки

завантаженняЯ вважаю життя надзвичайним даром, дорогоцінним камінням,
отриманим нами з рук матері-природи для того,
щоб ми самі шліфували і полірували його до тих пір,
поки його блиск не вартий нас за наші труди.
                                                                            А. Нобель

 

 

 Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. 

 27 листопада 1895 року в Парижі у присутності чотирьох свідків Альфред Нобель підписав новий заповіт, за яким усе своє майно й капітал передав фондам для створення п’яти щорічних премій. Відповідно до заповіту все майно (наприкінці життя він був власником не тільки 93 компаній та підприємств у 20 країнах світу на всіх континентах, але й будинків у Парижі, Відні, Ніцці, Сан-Ремо та інших містах) після його смерті мало бути вкладено в надійні акції, цінні папери для створення преміального фонду. 
 Щороку 21 жовтня, у день народження Альфреда Нобеля, оголошують імена лауреатів Нобелівської премії. Церемонія вручення відбувається 10 грудня – у день його смерті. Напередодні лауреати читають нобелівські лекції. Вручення премій почалося 1901 року.

Пропонуємо Вашій увазі переглянути віртуальну виставку по даній темі, яку підготував інформаційно-бібліографічний відділ. Бажаємо приємного перегляду!