Іван Карпенко-Карий (Іван Карпович Тобілевич)

До 175 - річчя від дня народження (29.09.1845 – 15.09.1907)

11-1 ...Він був одним з батьків новочасного українського театру, визначним артистом та при тім великим драматургом, якому рівного не має наша література.
                                                                                                 І. Франко.

 29 вересня 2020 року виповнюється 175 років від дня народження Івана Карпенко-Карого - відомого українського письменника, драматурга, талановитого актора, режисера, організатора і керівника трупи.
 Творчість Івана Карпенко-Карого підсумувала розвиток української драматургії нового часу, піднявши її ідейно-художній рівень. “Він міцно держиться рідного ґрунту, розбирає в своїх драмах насущні потреби й вищі духовні інтереси українського села в сучасну добу і в минувшині. Цензурна заборона, що не допускала на українську сцену інтелігентів і змушувала письменника обертатися виключно в селянській сфері, та заборона, що стількох українських драморобів звела на пусті шаблони, на пережовування все тих самих мотивів кохання, співів, танців та пиття горілки, була для Івана Карповича принукою до заглиблення в душу народу, до зусильної обсервації найрізніших сторін народного життя, розкривала перед ним щораз інші, щораз ширші перспективи того життя і надавала кожній його драмі більший, пекучий інтерес” – так відгукнувся про нього Іван Франко.

До дня народження Івана Карпенка-Карого інформаційно-бібліографічний відділ підготував презентацію. Бажаємо приємного перегляду!