Бабин Яр

Опубліковано: 30 вересня 2016

 Цими днями виповнюється 75 років від однієї з найтрагічніших сторінок історії Голокосту в Україні - масового вбивства євреїв 29-30 вересня 1941 року в Бабиному Яру (Київ).

 Оцінка кількості загиблих тутє різною в різних дослідженнях: загалом мова йде про 70-200 тисяч жертв. На Нюрнберзькому процесі фігурували 100 тисяч розстріляних. Протягом всієї німецької окупації 1941-1943 років Бабин Яр став місцем масових страт. Розстрілювали євреїв та циган, військовополонених, радянських підпільників, членів ОУН, «саботажників», порушників комендантської години тощо.

 «Бабин Яр – це трагедія всього людства. Це трагедія, перш за все, єврейського і українського народів»,– це слова Івана Дзюбиіз його публічного виступу ще у 1966 році. «Бабин Яр – це жахіття для циган. Вони гинули, навіть не знаючи, за що їх вбивають»,– а це вже слова ромської письменниці Рані Романі (Раїси Набаранчук).

 Виставка «Їх тисячі лягло у Бабин Яр глибокий», підготовлена працівниками читального залу, занурює відвідувачів у трагічну атмосферу осінніх днів. Тут представлені тексти, документи, особисті історії тих, хто пережив трагедію.