Остап Вишня (Губенко Павло Михайлович)

Опубліковано: 13 листопада 2019

 До 130- річчя від дня народження (13.11.1889 — 28.09.1956)

ph10231 2 

«Він світив, як сонце, до нього люди тяглися, як до сонця. Він умів гриміти, як грім, і того грому боялись усі плазуни й негідники.»
                                                                М. Рильський

 

 

 Остап Вишня… Під таким ім`ям увійшов в українську літературу неперевершений гуморист і сатирик Павло Михайлович Губенко. Письменник унікальної популярності, твори якого знали навіть неписьменні. Його по-справжньому любили і читали – і в місті, і в селі. Він отримував щодня десятки листів з подяками, проханнями допомогти, розібратися. Він жартував, висміював, іронізував, незважаючи на трагізм свого життя, а незадовго до смерті записав у щоденнику: «Все життя гумористом! Господи! Збожеволіти можна від суму!».
 Понад півстоліття минуло відтоді, як він пішов із життя, проте його правдиве, дотепне, запашне, ядуче, ніжне, вбивче, ласкаве, добродушне, лукаве, соковите, колоритне живе слово і сьогодні знаходить свого читача.

Усім, кому цікава творча спадщина українського митця, пропонуємо переглянути презентацію, яку підготував інформаційно-бібліографічний відділ. Бажаємо приємного перегляду!