Виставка-реквієм "Бабин Яр"

Опубліковано: 28 вересня 2020

golokost                                            На голод-холод, на коросту
                                            скарає рід наш. Під косою
                                            на чорних квітах Голокосту
                                            червоне випаде росою...
                                                                        І.Олафсон

 Бабин Яр – трагедія всього людства, що трапилась на українській землі 79 років тому під час Другої світової війни. Це був не просто розстріл. Це був конвеєр. Людей, які кричали від жаху, вбивали пострілами в потилицю упродовж декількох годин поспіль. Тільки за два дні у вересні 1941 року на околиці Києва було розстріляно понад 30 тисяч євреїв, ромів, а також українських патріотів, військовополонених, психічнохворих, інвалідів, а протягом 1943-44 років у Бабиному Яру загинуло більше двохсот тисяч осіб. І про це не має права забувати жодна людина, адже ця трагедія - одна з найбільших акцій знищення мирного населення під час Другої світової війни.
 Вшановуючи пам`ять полеглих у Бабиному Яру, працівники читального залу бібліотеки ім. Л. Каніщенка Західноукраїнського національного університету організували виставку-реквієм «Бабин Яр – наш біль і пам’ять». Тут представлені монографії, матеріали наукових конференцій, публікації, прозові та поетичні твори, що розкривають тему трагедії Голокосту на тлі подій Другої світової війни.
 Час може зарубцювати рани, проте він безсилий загасити нашу пам’ять. Народне прислів’я вчить: „Хто згадає лихе — тому око геть. А хто забуде - тому два". І справді, лише пам’ятаючи історію, можна зрозуміти ціну справжніх цінностей – життя та свободи людини.