День українського козацтва

Опубліковано: 12 жовтня 2020

121335671 1 121293711  Було колись — в Україні
   Ревіли гармати;
  Було колись — запорожці
  Вміли панувати.
                T. Г. Шевченко

 

 

 

 14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці, в нашій державі відзначається День українського козацтва. Це свято – данина всім козакам, які зробили вагомий внесок у формування української народності та досягнення Україною своєї незалежності.
 Фундаментом всього українського козацтва стала Запорізька Січ. Це був політичний центр республіки, а гетьмани мали великі урядові повноваження. Вони захищали землі та народ від зовнішнього ворога, вели міжнародні переговори від імені народу та вирішували усі глобальні питання, що стосувалися загального розвитку держави.
 У 1775 році Запорізька Січ була ліквідована рішенням імператриці Катерини II. Але, незважаючи на це, День українського козацтва сьогодні можуть святкувати справжні козаки, оскільки відродження козацтва стало невід’ємною частиною розвитку незалежної України. У незалежній Україні свято офіційно існує з 1999 року (наказ Президента України від 7 серпня 1999 р.), але неофіційно святкується вже декілька століть.
 З нагоди цієї події в читальному залі бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ організовано тематичну книжкову виставку «Народ мій є! В його волячих жилах козацька кров пульсує і гуде!». Про те, хто такі козаки, якою була їх державна діяльність, як проходили походи та минало повсякденне життя, яким чином облаштовувався побут та якими були славні звичаї, можна почерпнути з експонатів, що тут представлено. Тож читачі зможуть зануритись у неймовірну атмосферу славних героїчних часів козацької доби.
                                                                                   Запрошуємо до перегляду!