День захисника Вітчизни

фото до покрови День захисника Вітчизни український народ відзначає 14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці. Державне свято встановлене Указом Президента України від 14 жовтня 2014 року № 806, на знак вшанування мужності та героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності нашої країни, самовідданості громадян, які присвятили своє життя служінню народу України.
 В українських традиціях Покрова тісно переплітається з ідеями захисту від ворогів. За легендами, ще князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері.
 Божа Матір вважалася покровителькою українського козацтва, а 14 жовтня був одним із найважливіших днів для козаків, коли вони проводили ради, де вибирали нового гетьмана або кошового отамана. У ХХ ст. козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія УНР та УПА, тому днем офіційного створення УПА також обрано свято Покрови, адже метою повстанців було відновлення державності України.
 З огляду на традиції та глибокий історичний зміст, день захисника України ми відзначаємо 14 жовтня як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога та захищає її зараз, коли на східних територіях України йде боротьба за незалежність і суверенітет.
 З нагоди цієї події у читальному залі бібліотеки ім. Л. Каніщенка експонується тематична книжкова виставка «За Україну, за її волю, За честь і славу, за народ!». Серед документів, що тут представлено, читач зможе знайти історії українського козацтва, книги про створення й діяльність УПА та іншу літературу, що висвітлює мужність та героїзм наших воїнів, їх безстрашність та патріотизм.
 Запрошуємо до перегляду!